Čtvrtek, 25. dubna 2024

Mládek chce těžbu OKD v Paskově podpořit, Babiš je ostře proti

Mládek chce těžbu OKD v Paskově podpořit, Babiš je ostře proti

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) navrhuje vládě, aby schválila poskytnutí státní podpory těžební společnosti OKD na náklady související s útlumem Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku. Podmínkou je, že OKD bude na své náklady provozovat ztrátovou těžbu v dole do konce roku 2016 a že podporu schválí Evropská komise.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) včera uvedl, že následné náklady na útlum a odstupné by nesl stát. "Státní náklady na tuto investici do postupného utlumení těžby budou činit 1,1 miliardy korun a ve srovnání s očekávanými výpadky na daních, pojištění a výnosech z těžby, jež by nastaly v případě uzavření dolu firmy OKD v roce 2014, jsou téměř neutrální," uvedl Mládek.

S návrhem nesouhlasí resort Andreje Babiše, podle mluvčího financí Marka Zemana je nepřijatelný. "Pokud dnes soukromá společnost OKD, která svým majitelům vydělala za deset let desítky miliard, žádá od státu miliardy na záchranu Dolu Paskov, nedá se taková žádost nazvat ničím jiným než vydíráním. A neobstojí zde ani argumenty o nezaměstnanosti horníků a sociálním smíru," sdělil mluvčí. Podle něj by navíc případ mohl být špatným precedentem do budoucna.

Zprávu o uzavření Dolu Paskov oznámila OKD loni v září. Zástupci firmy tehdy sdělili, že ponese-li náklady útlumu jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014. Vlastník OKD, firma NWR (její spolumajitel Zdeněk Bakala je vlastníkem společnosti Economia, která vydává Hospodářské noviny), letos navíc oznámil, že kvůli vysokým nákladům na těžbu a nízkým cenám uhlí klesl odhad množství zásob uhlí, které se vyplatí těžit, ze 184 milionů tun o 65 procent na 64 milionů tun.

Ministr Mládek včera řekl, že peníze, jimiž by OKD podpořila vláda, by šly na přesně určený účel: na odstupné horníkům a na sanaci dolu. Úředníci vybírali ze tří možností. Mládkem doporučovaná varianta je podle něj méně riskantní z hlediska průchodnosti v Bruselu než možnost, že by stát důl odkoupil za korunu a poté řešil jeho útlum.

Mládkův návrh však rozporují tři ministerstva, ministerstvo financí, ministerstvo životního prostředí a ministerstvo obrany. Všechny zmíněné resorty patří ministrům nominovaným za ANO. "Výhrady byly takové, že je zbytečné ať přímo, nebo nepřímo podporovat soukromou firmu. Ale já si myslím, že tady je to specifické v tom, že to je černouhelné hornictví, kterému i Evropská unie dává možnost této podpory, protože tohle je složitý obor," zdůvodňuje Mládek. Prodloužení zaměstnaneckých úvazků v Dole Paskov se v příštích letech týká kolem 1800 lidí. Mládkův návrh souvisí s úsilím zabránit skokovému nárůstu nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji, kde bylo bez práce na konci února 93 619 lidí.

Z návrhu MPO vyplývá, že vláda získá další dva roky na to, aby komplexem opatření pomohla tvorbě nových pracovních míst. Pozitivní finanční efekt navrhované varianty by snížil rizika celkového ekonomického fungování společnosti OKD a dalšího možného ohrožení pracovních míst. Náklady na krytí ztrátové těžby by byly rozprostřeny na období zhruba tří let.

Resort financí se také chce podle Zemana obrátit na Český báňský úřad, který má dohlížet na to, aby si firma držela na vázaných účtech rezervu na odstranění následků důlní činnosti. "Podle horního zákona je OKD povinna zajistit sanaci všech pozemků dotčených těžbou a vytvářet rezervu finančních prostředků k zajištění této činnosti."

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů