Čtvrtek, 28. března 2024

Priorita: aktuálně vyhlášené výzvy i plán výzev pro letošek

Nejdůležitější zpráva o Operačním programu Životní prostředí, uváděná na stránkách aktuální Priority několikrát, zní, že byly vyhlášeny nové výzvy a že plán všech chystaných výzev pro letošní rok je závazný.

Priorita: aktuálně vyhlášené výzvy i plán výzev pro letošek

V této souvislosti stojí za povšimnutí slova Jana Kříže, náměstka ministra životního prostředí pro sekci fondů EU, ekonomiky a politiky životního prostředí. V rozhovoru s Prioritou říká, že výzvy v rámci programového období 2014 až 2020 budou vyhlášeny nejspíše až začátkem příštího roku.

"Letos budou dobíhat ještě výzvy ze stávajícího programu. O jejich rozsahu si myslíme, že je dostatečně široky, aby do doby, než najede nový operační program, pokryl potřeby sektoru životního prostředí. A vyhlášena byla i takzvaná fázovací výzva, v níž se projekty mohou začít realizovat ve stávajícím programu, ale zcela je dokončit bude možné v novém programu," říká Kříž.

Křížova slova doplňuje Petr Valdman, nově jmenovaný ředitel Státního fondu životního prostředí ČR. V článku "Cílem je snížit hrozící třináctimiliardovou ztrátu" říká, že v tomto ohledu sehrávají klíčovou roli i samotní žadatelé a příjemci podpory. Podle něho by měli být v práci s projekty rychlí a důslední. Rovněž by měli promptně reagovat na výzvy fondu a včas předkládat žádosti o platbu a veškeré nezbytně nutné dokumenty.

"Od Státního fondu životního prostředí ČR za to mohou očekávat například výrazné zkrácení doby posuzování všech dokumentací, které potřebují před zahájením zadávacího řízení. Je nutné udělat vše pro to, abychom společně zachránili miliardy korun pro zlepšení životního prostředí. Není to jen výzva, ale je to i naše povinnost," říká Petr Valdman.

Máte-li pocit, že jeho slova znějí příliš naléhavě, tak vězte, že České republice letos hrozí, že přijde o 24 miliard korun ze strukturálních fondů EU. A ztráta jen z OPŽP je prozatím spočítána na 13 miliard korun.

Priorita 3/2014 (pdf)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů