Středa, 24. dubna 2024

Energetika Pakistánu

Energetika Pakistánu

Celkový instalovaný výkon pákistánských elektráren v období finančního roku 2012 - 2013 představuje 22 TWh - z toho 56,5 % připadá na státní společnost WAPDA (Water and Power Development Authority), 31,6 % pokrývají soukromí výrobci, tzv. IPP (Independent Power Projects), KESC (Karachi Electric Supply Corporation) 9,7 %. Podíl jaderné energie činí 2,3 %. Pakistan Atomic Energy Commision (PAEC) je zodpovědná za plánování, výstavbu a provozování jaderných elektráren. V současnosti provozuje jaderné elektrárny KANUPP a Chaschma Nuclear Power Plant - jednotky C-1 a C-2, další dvě jednotky C-3 a C-4 každá o výkonu 340MW jsou plánovány na dokončení v roce 2017. Do roku 2030 by měl Pákistán rozšířit kapacitu výroby elektrické energie z jádra na 8 800 MW.

Za posledních 5 let došlo u společnosti WAPDA k postupné změně poměru vodních a tepelných elektráren s procentuálním navýšením poměru ve prospěch vodních elektráren. V současnosti 36,3 % jí dodávané energie pochází z hydroelektráren a 63,7 % z tepelných elektráren. WAPDA hodlá v tomto trendu i nadále pokračovat. Země je postižena v oblasti energetiky druhotnou platební neschopností, která je postupně novou vládou od roku 2013 odstraňována. Tato situce komplikuje pákistánskou průmyslovou výrobu a vyvolává silné napětí ve společnosti, kdy domácnosti zůstávají dlouhé hodiny bez elektřiny. Nedostatek el. energie vyvolal v průběhu tohoto roku opakované občanské protesty a demonstrace, které se v několika případech zvrhly v rabování a vypalování úřadů elektroenergetických společností.

Nynější energetický mix Pákistánu je tvořen: 44 % - plyn, 29 % - ropa, 10 % - uhlí, 1% - LPG, 16% - voda. Spotřeba elektrické energie se stále zvyšuje, v současnosti chybí na trhu generování elektrické energie 5 000 - 6 000 MW. Současné rezervy ropy jsou v Pákistánu odhadovány na 27 milionů barelů. Pákistán těží 66 tisíc barelů ropy denně. Díky masivní poptávce po ropě je dováženo 67 tisíc barelu ropy denně. Ropné produkty jsou dováženy hlavně z UAE, Saudské Arábie a Kuvajtu. Zásoby plynu v Pákistánu jsou 282 miliard kubických stop. V loňském roce byl zaznamenán nárůst těžby plynu o 6 %. Hlavními hráči v těžbě plynu jsou pákistánské firmy OGDCL, PPL, Mari Petroleum Company Limited, italské ENI a australská BHP. Vláda se snaží v autodopravě propagovat ztlačený přírodní plyn CNG s cílem snížit znečištění ovzduší. Stejně tak je propagováno používání LPG, jeho dosavadní podíl na energetickém mixu je 0,5 %. Pakistánská vláda podpořila řadu projektů na dovoz zkapalněného plynu (LNG) ze zahraničí po moři. Pákistán má velké zásoby uhlí a lignitu odhadovány na 175 miliard tun (Thar coal fields). Ročně jsou dováženy 4 miliony tun uhlí.

Pákistán chce řešit svou energetickou situaci celkovou restrukturalizací energetického sektoru. Za tímto účelem přijal pětiletý plán nazvaný Power Policy 2013, který by měl vyřešit výrobu, přenos a distribuci enrgeie a hlavně tarify a platby za elektrickou energii a úhradu energeitkcého dluhu. Pákistán v současnosti vyrábí 28 tisíc GWh z vodních elektráren a 44 tisíc GWh z tepelných elektráren. Hlavním spotřebitelem elektrické energie jsou domácnosti (30 000 milionů kWh) a průmysl (18 000 milionů kWh). Nová energetická politika podporuje stavbu dalších elektráren přes Private Power and Infrastructure Board (PPIB), Alternative Energy Development Board (AEDB). Je podporována výstavba elektráren na spalování biomasy a také vodní mini a mikro elektrárny.

ZDROJ: Businessinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů