Pátek, 29. března 2024

Nové motory Toyota: Zbraní má být Atkinsonův cyklus

Nové motory Toyota: Zbraní má být Atkinsonův cyklus

Nová generace jednotek s vysokou účinností bude zavedena globálně do roku 2015. Zbraní má být Atkinsonův cyklus, vyšší komprese i optimalizované sání.

Největší světová automobilka dnes oznámila, že pracuje na nové generaci motorů s vysokou účinností, která bude zavedena globálně do roku 2015. . Japonská automobilka tvrdí, že jejich největší devízou se stane zcela mimořádně vysoká tepelná účinnost. Ta nám ukazuje, kolik tepelné energie je ve výsledku přededeno na výkon motoru, přičemž zároveň platí, že s jejím růstem klesá spotřeba paliva.Zvýšení tepelné účinnosti chce Toyota dosahovat snížením ztrát a zlepšením procesu spalování paliva ve válcích, přičemž hodlá principiálně vycházet z jednotek, které najdeme v útrobách hybridních modelů. V té souvislosti zmiňuje nový benzinový agregát s objemem 1,3 litru, který se pochlubí 10procentní úsporu paliva. Z Priusu a Aurisu HSD si přinese Atkinsonův cyklus, jenž umožňuje zvýšit expanzní poměr a naopak snížit množství odpadního tepla (ztracené energie z tepla) pomocí vysokého kompresního poměru. Hodnota 13,5:1 by tedy zvýšila tepelnou účinnost, což by v konečném důsledku vedlo k menším nárokům na odběr paliva, a tedy nižší exehalace CO2.

Zvyšování účinnosti však bude údajně probíhat i dalšími cestami. Ty se projeví například v podobě optimalizace tvaru sacích kanálů, což má vyústit v lepší proudění (svislé víření) paliva ve spalovací komoře, tudíž i lepší smíchání se vzduchem. Dále se diskutuje o použití recirkulace výfukových plynů (EGR) s funkcí jejich chlazení a také o inteligentním elektronicky řízeném variabilním časováním ventilů (VVT-iE). To vše povede k další optimalizaci procesu spalování a ke snížení ztrát. Toyota se pochlubila, že nový motor bude o 15 procent úspornější než současné jednotky a dosahovat tedy bude účinnosti dokonce 38 procent. To by mimo jiné znamenalo absolutní rekord mezi sériově vyráběnými motory současnosti.

Kromě čtyřválcové třináctistovky se ještě zmíníme o dalším chystaném motorovém dílu, na kterém Toyota spolupracuje s Daihatsu. Aplikovala na něj vyjma Atkinsonového cyklu v podstatě vše, co už výše zaznělo. Jednolitrový benzinový motor má zvýšenou tepelnou účinnost o 37 procent kvůli optimalizacím sacího kanálu, chlazenému systému EGR a vysokému kompresnímu poměru. Vozidla vybavená touto maloobjemovou jednotkou dosáhnou s použitím start-stop systému údajně až o 30 procent nižší spotřeby paliva než současné agregáty.

ZDROJ: autoforum.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů