Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Na dnešním pátém kole jednání Rady pro energetiku EU-USA se diskutovalo o vývoji na Ukrajině v souvislosti s energetickou bezpečností Evropy, diverzifikaci dodavatelského řetězce zemního plynu a úsilí EU na summitu Rady, který se zaměřil mimo jiné i na problematiku energetické závislosti. Rada uvítala kroky podniknuté oběma stranami v oblasti změny klimatu a zdůraznila nutnost další spolupráce v rámci pracovních skupin pro technologie a politiku Rady pro energetiku. Projednání těchto a dalších otázek energetické bezpečnosti doporučila Rada ministrům pro energetiku skupiny G7 na jejich blížícím se setkání.

Výbor pro dopravu a cestovní ruch Evropského parlamentu dnes podpořil dohodu mezi Parlamentem a Radou ministrů, která ponechává konečné rozhodnutí o protihlukových provozních omezeních na letištích EU regionálním a národním orgánům, ale zároveň potvrzuje potřebu lepší informovanosti obyvatel žijících v jejich okolí. Větší pozornost by měla být věnována také zdravotním problémům souvisejícím s nadměrným hlukem. O dohodě bude dále hlasovat Parlament na dubnovém plenárním zasedání.

Téma zpětného odběru použitých baterií a akumulátorů se vůbec poprvé stalo motivem hudebního klipu. V jednom z videoklipů k albu Freaky Boys české trash-popová formace 100 °C účinkuje krabice Ecocheese, která slouží k odkládání použitých baterií.

Dobře uložená měna? Ve zlatě či v nemovitostech, poví jistě každý spekulant. A dobře zhodnocený vklad? Překvapivě - byznys s fosforem.
I když se to nezdá, od roku 2008 narostly globální ceny fosforu o 800 %. Tento fakt vyčtený z rubriky pro finančníky však ukazuje na blížící se problém, který je společný zemědělství, životnímu prostředí i odpadovému hospodářství.

Tradice zapalovat zejména kolem Dušiček svíčky na hrobech ve Slovinsku přerostla do environmentálního problému. Data ukazují, že se ve Slovinsku do odpadu ročně dostává 6-7 tis. tun hřbitovních svíček, čímž se dostalo Slovinsko na špičku EU vedle Rakouska a Polska. Ročně je to kolem 23 milionů vyhozených svíček, což odpovídá zhruba 12 svíčkám na jeden hrob a představuje to zhruba 3 % celkového množství odpadů. Ministerstvo životního prostředí proto zahájilo kampaň, která má množství hřbitovních svící poněkud snížit.

vyjádření právničky Michaely Suchardové, dvojky zelených na kandidátce do EP k informaci NKÚ o chybách v čerpání evropských dotací.
"NKÚ upozornil na závažné chyby v našem čerpání unijních peněz. Je to další z řady smutných příkladů toho, že ČR nedokáže využívat evropské fondy v souladu s platnými pravidly a připravuje tak vlastní občany o stovky miliard. Vinu ale nehledejme v EU, nýbrž v českém prostředí. Zelení přichází s hned s několika recepty na zlepšení existujícího stavu. Chceme, aby všechny firmy, které dostávají evropské fondy, musely rozkrýt své konečné vlastníky. Chceme, aby tyto prostředky byly využity pro prosperitu ČR a nekončily v daňových rájích. Na české úrovni pak považujeme za zásadní přijetí kvalitního zákona o státní službě, který po nás už roky požaduje Evropská komise. Pouze tehdy se může podařit potlačit existující korupční prostředí a zajistit efektivní čerpání evropských peněz v Česku," uvádí právnička Michaela Suchardová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů