Sobota, 20. dubna 2024

Víte, kolik máte doma baterií? Čeští školáci dělali inventuru

Víte, kolik máte doma baterií? Čeští školáci dělali inventuru

Více než 7 000 českých domácností bylo zapojeno do projektu Inventura, který byl realizován v rámci recyklačního programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět na začátku školního roku 2013/2014. Žáci ze základních a středních škol v celé České republice zjistili, že v českých domácnostech je průměrně 17 spotřebičů, ve kterých se nachází 33 přenosných baterií. Navíc se v domácnostech skrývá dalších 16 kusů baterií - osm nových a osm použitých.

"Z inventury v českých domácnostech vyplynulo, že průměrně se v jedné rodině nachází 49 přenosných baterií. Některé zahraniční výzkumy však ukazují, že skutečné číslo může být ještě mnohem vyšší. V západní Evropě není výjimkou i 115 přenosných baterií v jedné domácnosti, z toho 15 použitých," dodává k výsledkům projektu Inventura Petr Kratochvíl, jednatel neziskové společnosti ECOBAT, která má v České republice na starost zpětný odběr použitých baterií. "Lidé často nemají ponětí o tom, kolik baterií ve skutečnosti doma mají. V průzkumu realizovaném pro společnost ECOBAT v loňském roce totiž Češi odhadovali, že se v jejich domácnosti nachází průměrně 12,7 přenosných baterií, což jsou podle nás velmi nízká čísla," říká Kratochvíl.

Obrovské zásobárny jedů, ale i vzácných kovů

Je-li v České republice celkem 4 375 000 domácností (zdroj: Sčítání lidu, domů a bytů v ČR v roce 2011) a podle projektu Inventura se v každé z nich nachází průměrně 49 přenosných baterií, mluvíme potenciálně o více než 214 milionech kusů baterií o celkové váze přes 4 700 tun (v naší domněnce pracujeme s hmotností tužkové baterie typu AA). Pokud by toto množství baterií, které Češi nakoupí během 1,5 roku, skončilo v komunálním odpadu, mělo by to výrazně negativní dopad nejen na životní prostředí. Pokud by však byly tyto baterie vytříděny a recyklovány, bylo by možné z nich získat téměř 785 tun oceli, 987 tun zinku, 963 tun manganu či přes 70 tun niklu a mědi.

"Z tohoto důvodu není radno třídění a recyklaci přenosných baterií podceňovat. Stejně jako dnes již velká část lidí třídí plasty, sklo či papír, měli by všichni třídit i baterie. I proto se ECOBAT v rámci svých aktivit zaměřuje na komunikaci tohoto tématu směrem k veřejnosti a podporuje projekt Recyklohraní aneb Ukliďme si svět. V rámci něj organizuje sběr použitých baterií ve školách po celé republice," dodává Kratochvíl.

Výchova k ekologii již od školních lavic

Žáci z 1. a 2. stupně základních škol a středoškoláci dostali v projektu Inventura za úkol spočítat doma všechny baterie, které, i za pomocí rodičů, najdou. Výsledná čísla zaznamenali za každou domácnost a třídu do speciálního dotazníku. Podle věku a svých dovedností žáci zároveň jednotlivé výsledky zpracovali do tabulek, grafů či prezentace a trénovali tak ve třídě své počítačové a prezentační dovednosti. Děti z mateřských škol se zase pomocí obrázků naučily, co jsou tužkové baterie, a které hračky díky nim fungují.

"V rámci projektu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět vedeme mladé školáky k ohleduplnému přístupu k životnímu prostředí," říká k projektu Ilona Johnová Koukalová, ředitelka Recyklohraní, o.p.s., a dodává: "Cílem projektu je prohloubit znalosti žáků v oblasti třídění a recyklace odpadů a umožnit jim osobní zkušenost se zpětným odběrem baterií, použitých drobných elektrozařízení, tonerů či cartridgí."

Projekt Recyklohraní aneb Ukliďme si svět vznikl již v roce 2008 a jeho cílem je informovat a vzdělávat žáky či studenty MŠ, ZŠ a SŠ z celé ČR o problémech životního prostřední a nutnosti recyklace. V průběhu školního roku jsou vyhlašovány zajímavé úkoly s environmentální tématikou. Pedagogičtí pracovníci mohou ke své práci využívat učební materiál, tzv. Ekoabecedy. Zájemci o praktickou výuku recyklace se mohou zapojit do nejrůznějších sběrových akcí na podporu zpětného odběru použitých baterií, drobného elektrozařízení, tonerů či cartridgí. Do programu je zapojeno již více než 3 000 škol z celé České republiky. Více informací je k dispozici na www.recyklohrani.cz nebo na www.facebook.com/recyklohrani.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů