Čtvrtek, 25. dubna 2024

Do olympiády jsme zapojili místní lidi a teď je z východu Londýna nové město

Shaun McCarthy, konzultant v oblasti udržitelného rozvoje

Do olympiády jsme zapojili místní lidi a teď je z východu Londýna nové město

ÚSPĚŠNÁ OLYMPIÁDA. Jako šéf komise udržitelného rozvoje letních olympijských her v Londýně v roce 2012 si udělal jméno. Dnes Shaun McCarthy radí v oblastech veřejných zakázek, ekologie i etiky firmám a institucím veřejné správy.

Momentálně řeší Shaun McCarthy například to, jak zlevnit a zajistit ekologičtější veřejnou dopravu v Londýně. "Představte si, že z analýz, které máme k dispozici, vychází, že když pojedete do práce metrem, je to méně ekologické, než když se svezou dva lidi v novém autě," říká. A přidává vysvětlení: "Kilometr jízdy jedné osoby metrem vyjde v přepočtu na 80 gramů emisí, autem je to 120."

McCarthy je vystudovaný právník, který působil ve firmách Shell a British Airport Authority. Už v těchto společnostech měl za úkol dbát o jejich "zelenější" fungování. Díky těmto zkušenostem se dostal k projektu londýnské letní olympiády, která se konala v roce 2012. Zajišťoval, aby organizace her splňovala pravidla udržitelného rozvoje a aby olympiáda měla pozitivní dopad na město i několik let po jejím skončení. Díky olympiádě se stal McCarthy skoro až do nebe vynášenou hvězdou a nyní v oblasti udržitelného rozvoje radí firmám, institucím veřejné správy, ale třeba i londýnskému starostovi.

Na východě Londýna máme nové město

Pro pochopení termínu "udržitelný rozvoj" může jako ukázkový příklad posloužit právě poslední letní olympiáda. Hry v Londýně totiž nebyly jen jednorázovou akcí, ale něčím, co nastartovalo region. Šlo o událost, při níž byla snaha o zapojení lokálních firem, nezaměstnaných ze správních obvodů východního Londýna, kde se hry konaly, o minimální využívání zdrojů z rozvojových zemí (byť třeba na první pohled levnějších) nebo o co nejmenší uhlíkovou stopu.

"Kdybych ten projekt měl hodnotit, výsledkem je zejména to, že na východě Londýna máme úplně nové město. Dnes odtamtud lidi neutíkají. Kdysi jste od výletu do východního Londýna mohli čekat leda to, že tam přijdete o pár zubů a peněženku," říká McCarthy. Jak to on a jeho kolegové dokázali změnit?

"Nastavili jsme přísný kvalifikační systém pro dodavatele. Všechna výběrová řízení, celý dodavatelský řetězec jsme se snažili nastavit tak, aby systém chtěl a musel brát z lokální nabídky. Lidé tím získali práci a taky hrdost na celý projekt, sepětí s ním," popisuje snad stále dobře naladěný muž klíčový princip přípravy her. A dodává, že to sice nebyla nejlevnější varianta, ale teď po olympiádě se začíná splácet.

"Nebylo ale vše tak růžové. Musím přiznat, že v řadě dalších nastavených standardů jsme pak slevili. Zaprvé jsme nepohlídali licence na merchandising, takže to ve finále dopadlo tak, že upomínkové předměty a suvenýry vyráběla levná pracovní síla v Asii. A pak taky jsme nebyli dost tvrdí na sponzory olympiády. Firmy jako Dow Chemical, EDF nebo Rio Tinto se sice zavázaly k produkci nízkých emisí, dodávkám energie z obnovitelných zdrojů, dodávkám recyklovaných materiálů, ale ne ve všech případech podmínky plnily," popisuje McCarthy. A zároveň přiznává: "Mávli jsme nad tím rukou kvůli zachování dobré pověsti her."

Vybírat dodavatele jen podle ceny je chyba

McCarthy si udělal čas na rozhovor pro Hospodářské noviny při své nedávné návštěvě Česka. Na konferenci k odpovědnému zadávání veřejných zakázek pak mluvil o tom, v čem si podle jeho zkušeností můžou české firmy a instituce vzít ponaučení.

"Máte tu protikorupční zákon. O korupci se hodně mluví. To je dobře. Špatně ale je, že je všechno postavené na ceně. Ta je tím hlavním faktorem ve výběru dodavatelů nějakého zadání. A to je pouze krátkodobý pohled," připomíná. "My máme v Británii takzvaný zákon o sociálních hodnotách. I s ním je problém - určit, co je společenská hodnota a jak to změřit, ale věříme, že je to správný pohled na věc," dodává hrdý Brit.

Čekalo by se, že obecně větší snahu dbát na udržitelný rozvoj ekonomiky budou mít vlády nebo úřady. Podle McCarthyho to tak ale není. Lidé ve veřejné sféře nemají podle něj zpravidla takové znalosti, schopnosti a ani kompetence dobrý záměr v této oblasti prosadit. I když připomíná výjimky, ke kterým patří třeba projekt Terminal 5 londýnského letiště Heathrow. McCarthy, jehož konzultantská společnost Action Sustainability spolupracuje také s řadou globálních korporací, vidí dobré příklady právě spíš u velkých firem než organizací veřejné správy.

"Například společnost Unilever má cíl zdvojnásobit svůj obrat při poloviční uhlíkové stopě. Podobně třeba společnosti Henkel, Skanska i další myslí hodně environmentálně. A pozoruji také to, že firmy často pracují na nějakém společném projektu, který má udělat něco nejenom pro zisk, ale také společenské dobro. Dříve o tom firmy jenom mluvily," říká Shaun McCarthy.


Máte tu protikorupční zákon, to je dobře. Špatně ale je, že je všechno postavené na ceně.

Shaun McCarthy (56)
V čele konzultantské společnosti Action Sustainability pomáhá McCarthy firmám jako Skanska, BMW nebo třeba organizaci sportovních a společenských akcí. Je také jedním z poradců londýnského starosty a podílí se na řadě vládních projektů ve Velké Británii - zejména v oblasti dopravy. Za spolupráci na organizaci úspěšné londýnské olympiády mu byl udělen titul důstojníka Řádu britského impéria.

AUTOR: Michal Šenk
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů