Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nelegální stavby v záplavovém území

Nelegální stavby v záplavovém území

Dodatečné povolení nelegálních staveb v aktivní zóně záplavového území.

Dotaz:

Stavba se nachází v aktivní zóně záplavového území vodního toku a byla nelegálně postavena před cca 15-20 lety, v době, kdy aktivní zóna ještě stanovena nebyla. Stavební úřad stavbu dodatečně povolil. Správce vodního toku podal odvolání proti dodatečnému povolení stavby, které svým obsahem směřuje proti obsahu souhlasného závazného stanoviska vodoprávního úřadu vydanému podle § 17 odst. 1 písm. c) zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů. Při dodatečném povolování stavby, která byla postavena před stanovením aktivní zóny, je nutné striktně dodržovat ust. § 67 odst. 1 vodního zákona nebo je možné s dodatečným povolením stavby z hlediska záplavových území souhlasit?

Odpověď:

Nelegální stavby by neměly být v aktivní zóně záplavového území dodatečně povoleny. Z pohledu zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů, se jedná o stavby "nové", které nesmí být v aktivní zóně záplavového území podle § 67 odst. 1 vodního zákona povoleny.

Vlastníci jsou o pravděpodobném zahrnutí jejich staveb do aktivní zóny záplavového území informováni, pokud ne v rámci povodňových prohlídek, pak v rámci procesu vydávání opatření obecné povahy, kterým se aktivní zóna stanovuje. Mohou tedy na tuto skutečnost s předstihem, tj. před stanovením aktivní zóny, reagovat.

Mgr. Veronika Vytejčková

Zdroj:Verlag Dashöfer - www.enviprofi.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů