Úterý, 19. března 2024

Zeman odmítá snahu EU zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie

Zeman odmítá snahu EU zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie

Prezident Miloš Zeman odmítá snahy Evropské unie co nejvíce zvýšit podíl obnovitelných zdrojů v české energetice. Souhlasí se snižováním emisí oxidu uhličitého, které je podle něj možné s využitím jaderných zdrojů. Zeman to dnes řekl v Praze na Žofínském fóru. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v návaznosti na prezidenta uvedl, že vláda s jádrem dál počítá.

"Jsem jednoznačným odpůrcem úsilí EU o maximalizaci podílu obnovitelných zdrojů v naší energetické bilanci," řekl prezident. Upozornil na německé utlumování atomových elektráren, které podle něj není výhodné pro české národní zájmy. "Česká republika by měla daleko odvážněji než dosud prosazovat na evropském fóru své národní zájmy v oblasti energetické politiky," dodal.

Podle Sobotky vláda do konce roku připraví novou koncepci rozvoje jaderné energie, přičemž se kromě možné dostavby Temelína chce věnovat také prodloužení provozu v jaderné elektrárně Dukovany. "Od jádra ustupovat nechceme. Pokud bude hotová koncepce, nevylučuji, že vláda rozhodne o tom, v jakém modelu by bylo možné stavět v následujícím období nové jaderné bloky," konstatoval Sobotka.

Obnovitelné zdroje prezident kritizoval jako nestabilní, musejí být podle něho stejně zálohovány standardní strukturou elektráren. Postavil se také proti jejich dotování. Připomněl riziko přetížení přenosové sítě a výpadků, které mohou například při silném větru způsobovat větrné elektrárny na severu Německa.

Ekologové ale tvrdí, že jaderná energie je drahá. "Objevují se návrhy na další reaktory v našich jaderných elektrárnách. Elektřina z nich by ale byla minimálně dvakrát až třikrát dražší, než aby byla konkurenceschopná. Každý spotřebitel by tak musel doplatit ročně rozdíl v řádu tisíců korun," sdělila ekologická sdružení Jihočeské matky, Calla a Hnutí Duha. Jaderná energetika by také podle nich neexistovala bez dlouholeté státní podpory. "Za desítky let získala mnohonásobně více peněz než nové čisté zdroje, které jsou nyní na komerčním startu a již se prakticky obejdou bez podpory. Jaderná energie se bez ní neobejde dodnes," uvedla sdružení.

Evropská unie navrhuje pro členské země jednotný závazný cíl pro podíl obnovitelných zdrojů energie na 27 procent do roku 2030. Současný podíl obnovitelných zdrojů v Česku je kolem 12 procent, cíl do roku 2020 je třináctiprocentní. Plán EU do roku 2030 se nelíbí ani premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Naopak cíl snížení emisí oxidu uhličitého o 35 až 40 procent by byl pro Česko únosný, řekl už dříve.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů