Pátek, 29. března 2024

V oblasti bývalého vojenského prostoru Ralsko vzniká geopark

V oblasti bývalého vojenského prostoru Ralsko vzniká geopark

V bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku vzniká geopark o rozloze téměř 300 kilometrů čtverečních. Územně spadá do oblastí obcí Ralsko, Doksy a Hamr na Jezeře. Cílem projektu je oživit krajinu, která zůstala po 60 let prakticky nedotčená, a přilákat do ní turisty. Díky nenáročnému téměř rovinatému terénu bude park velmi vhodný pro rodiny s dětmi, ale také pro lidi s jakkoliv omezenou možností pohybu, řekla dnes ČTK zakladatelka obecně prospěšné společnosti Geopark Ralsko Anna Ježková.

Geoparky jsou územím, které poskytuje obraz o vývoji země, představuje ho zajímavým způsobem a poukazuje na význam místního přírodního bohatství pro ekonomický a kulturní rozvoj společnosti. V Česku jsou čtyři národní geoparky - Český ráj na území Libereckého, Královéhradeckého a Středočeského kraje, Egeria v Karlovarském kraji, GeoLoci v Plzeňském kraji a Železné hory v Pardubickém. Dalších šest geoparků, včetně toho v Ralsku, vzniká.

Z pohledu geoturistického potenciálu je Ralsko především jedinečným územím z hlediska jeho přírodních hodnot. Nejvýznamnějšími přírodními památkami jsou Vranovské skály s Juliinou vyhlídkou, Skalní divadlo s monumentální Skalní branou, vrch Stohánek se zbytky hradu, Široký kámen, s hnízdištěm výra velkého, Malý a Velký Jelení vrch, Rašeliniště Černého rybníka s vodní plochou s lekníny. Součástí geoparku Ralsko jsou přírodní rezervace Břehyně-Pecopala i Hradčanské rybníky s rašeliništi.

Území má i bohatou historii, centrální část Ralska, Kuřívody, byla založena Přemyslem Otakarem II. jako královské město na území bezdězského panství. Osídlení tady však bylo už v mladší době kamenné. Na území vznikajícího geoparku je 17 zaniklých obcí, jako třeba Černá Novina, Holičky, Jabloneček, Horní Krupá, Křída nebo Okna, kde je možné ještě dnes vidět pozůstatky v podobě základů, studní či sklepů v pískovci. "Zaniklé obce by měla návštěvníkům přiblížit jedna z připravovaných geostezek," řekla Ježková. Sdružení připravuje také geostezku, která návštěvníky provede "Po stopách těžby železné rudy", v plánu jsou i další stezky.

Leona Vacková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů