Úterý, 16. dubna 2024

Praha chystá tendr na svoz odpadu za čtyři miliardy korun

Praha chystá tendr na svoz odpadu za čtyři miliardy korun

Praha vypíše čtyřletý tendr na svoz a nakládání s komunálním odpadem, jehož hodnota se pohybuje kolem čtyř miliard korun. Rada dnes schválila zadávací dokumentaci k plánované zakázce. Město je v časové tísni. Několikrát prodloužená smlouva s Pražskými službami končí v závěru října.

Hlavní město má se zajištěním svozu odpadu dlouhodobé problémy. Původní desetiletá smlouva s Pražskými službami skončila na sklonku roku 2011. Praha chtěla vybrat nového dodavatele, ale tendr kvůli pochybnostem zrušila. Od té doby několikrát po sobě smlouvu s Pražskými službami bez řádné soutěže prodloužila. Naposledy loni takto zadala zakázku na deset měsíců za více než miliardu korun.

Původně chtěla Praha situaci vyřešit akvizicí Pražských služeb, v nichž drží 76,92 procenta akcií. Prostřednictvím vlastní firmy by mohla zajišťovat svoz odpadu sama, což nyní jako většinový akcionář kvůli zákonu o veřejných zakázkách nemůže. Městu se ale ani po několika měsících nepodařilo obchod dojednat.

Zhruba šestinu firmy vlastní firma Northward Holding Limited, která ji před časem koupila od skupiny Natland. Praha podle náměstka primátora Jiřího Vávry (TOP 09) za podíl nabízela 750 milionů korun, akcionář ale podle něj chce o 100 milionů víc.

Jana Hrubá

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů