Pátek, 19. dubna 2024

Nerostné suroviny Tadžikistánu

Nerostné suroviny Tadžikistánu

Hlavním průmyslovým podnikem Tádžikistánu je závod na výrobu hliníku v Tursunzade, v Gissarském údolí nedaleko uzbecké hranice. Je ale ovládám ruským gigantem RUSAL.
Surovinu pro zpracování - bauxit - Tádžikistán importuje, především z Kazachstánu, zbytek z Ukrajiny. Výroba hliníku však velmi vážně ohrožuje živostní prostředí přilehlých okresů Surchandaryjské oblasti Uzbekistánu, což nepřispívá k již tak narušeným vztahům s Uzbekistánem. Navíc se plánuje rozšíření výroby tohoto závodu. Údaje o výrobě hliníku a jeho exportu Tádžikistán sice nezveřejňuje, ale podařilo se získat, některé údaje týkající se jeho exportu, viz kapitola 6 této STI. Plánuje se výstavba ještě jednoho závodu v Chatlonské oblasti. Nicméně zůstává zatím jen u plánů.

Ostatní závody barevné metalurgie jsou v podstatě manufaktury. Těží se a obohacují rudy barevných a vzácných kovů - olova, zinku, vizmutu, antimonu, rtuti, wolframu, molybdenu a zlata ovšem v malých objemch. V Šurabu v Sogdijské oblasti se dobývá hnědé uhlí povrchovým způsobem, ale chybí technika. V severních a jižních oblastech Tádžikistánu se těží ropa a zemní plyn (v Gissaru a Vachšské kotlině). Těžba ropy a plynu je však malá (nachází se ve velkých hloubkách), proto Tádžikistán nemá vlastní rafinerie a asi 3/4 spotřeby ropných produktů jsou kryty dovozem z Uzbekistánu. Tádžikistán má bohaté zdroje uhlí, a to jak kamenného tak i hnědého které představují nejméně 180 miliónů tun, z toho povrchovým způsobem možno vytěžit cca 70 miliónů tun (velká investiční příležitost ale současně velká investiční náročnost.).

Závody lehkého a potravinářského průmyslu jsou rozptýleny v Sogdijské oblasti a okolí Dušanbe, tedy na území téměř nedotčeném občanskou válkou. Jsou to většinou menší a technicky zastaralé provozy. Zde jsou mimořádné příležitosti pro zahraniční investice (zpracování bavlny, hedvábí, kůží, potravinářský a farmaceutický průmysl).

Těží se také zlato a stříbro, zejména v Džilau v Sogdijské oblasti. Roční těžba zlata se pohybuje do 10 tun. V těžbě zlata se angažují britské Nelson Gold a Gold and Mineral Excavation a kanadská Gulf International Minerals ve společných podnicích Zarafšan, Darvaz a Aprelevka. Ložiska stříbra jsou málo těžena pro nepřístupný terén, ačkoliv zásoby rudy v některých z nich dosahují 60 tis.tun. Kromě zmíněných zahraničních společností mají zájem o exploataci ložisek i ruské firmy. Zatím ovšem zůstává pouze u plánů. V Tádžikistánu je i množství nalezišť jiných strategických kovů - wolframu, kobaltu, mědi, a dále drahých kamenů. Problémem jejich využití je jejich dislokace v nepřístupných místech bez vytvoření základních životních podmínek. Navíc Tádžikistán nemá zařízení na zpracování drahých kamenů, vzácných a strategických kovů. V tomto ohledu ani rok 2006 nepřinesl žádné podstatné změny.

Tádžikistán má i zdroje organických paliv - uhlí, ropy a plynu. Nejvýznamnějším ložiskem uhlí je Šurabadský hnědouhelný revír, kde se skutečně těí. V Horním Badachšánu existují velké ložiska černého uhlí, ale Tádžikistán nemá vybudovánu dostatečnou infrastrukturu k jejich efektivnímu využití, přestože jde o povrchový zdroj. v roce 2006 bylo vytěženo 102,7 tis tun, což je zvýšení o 4,3% ve srovnání s rokem 2005.

Ropné zdroje nevysoké kvality jsou v údolí Vachše a Gissarském údolí. Ropy, včetně plynového kondenzátu, bylo získáno 22,4 tis tun, což je zvýšení oproti roku 2005 o 3,2%.

Zemní plyn zaznamenal pokles. Bylo získáno 20,0 milionů metrů krychlových, což je snížení o 32% ve sropvnání s rokem 2005.

ZDROJ: businessinfo.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů