Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pojede US Navy na mořskou vodu?

Pojede US Navy na mořskou vodu?

Výzkumníci Americké námořní výzkumné laboratoře oznámili, že úspěšně v malém měřítku vyzkoušeli výrobu kapalného uhlovodíkového paliva z vodíku a oxidu uhličitého, přičemž obě plynné složky získali z mořské vody.

Funkčnost nového paliva demonstrovali na příkladu pohonu zmenšeného a dálkově ovládaného modelu letadla P-51 Mustang.Na palubě mělo přitom toto letadélko běžný spalovací motor. Heather Willauer, chemik z oddělení materiálové vědy a technologie této armádní laboratoře prohlásil, že jde o první úspěšný případ tohoto druhu, který má naději na skutečně masové komerční využití.

V rámci elektrolytického procesu výroby paliva došlo nejdříve k vysoce účinné (přes 90%) separaci oxidu uhličitého z mořské vody a k paralelnímu elektrolytickému uvolnění vodíku. Následně tyto dvě složky společně zareagovaly za působení speciálního kovového katalyzátoru na bázi železa. V reaktoru tak vznikla směs kapalných uhlovodíků, s výrazným zastoupením nenasycených molekul s delšími řetězci (olefínů). polymerizaci vznikly látky s 9 až 16 atomy uhlíku v řetězci, jejichž směs se využije i jako letecké palivo.

Američtí vědci vyzkoušeli v malém měřítku výrobu kapalného uhlovodíkového paliva z vodíku a oxidu uhličitého, kdy obě plynné složky byly získány z mořské vody. Dle vědců bude možno během deseti let na základě této technologie produkovat palivo v ceně 3-6 dolarů za galon. Nejdříve budou výrobny paliva umístěny na pevné zemi a až budou zmenšeny, budou jimi vybavovány americké vojenské lodě. Zmíněné uvolňování oxidu uhličitého z mořské vody je možné proto, že oceány v průměru obsahují kolem 100 miligramů CO2 v jednom litru vody, což je asi 140krát více než ve vzduchu. Jeho většina je přitom vázána ve formě hydrogenuhličitanového aniontu (HCO3-).

Zdroje: Český rozhlas, CNN, US Navy live, US NRL, Phys.Org, ScienceDaily, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů