Pátek, 19. dubna 2024

Němečtí ochránci osobních údajů kritizují fotopasti v lesích

Němečtí ochránci osobních údajů kritizují fotopasti v lesích

Němečtí ochránci osobních údajů kritizují fotopasti, které se stále častěji objevují v lesích. Vadí jim, že zařízení kromě zvířat snímají také lidi, kteří se v lese procházejí nebo sbírají houby. Spolková země Porýní-Falc proto chce za rozmisťování fotopastí udělovat vysoké pokuty. Proti záměru protestují myslivci.

"Už jsme dostali přes sto stížností na fotopasti," řekl serveru Spiegel Online šéf úřadu pro ochranu osobních údajů v Porýní-Falci Stefan Brink. Na základě údajů o prodeji odhaduje, že v této spolkové zemi je v lesích rozmístěno na 30.000 těchto maskovaných zařízení, která reagují na pohyb a zaznamenávají cokoli, co se dostane do jejich blízkosti. "Když někdo ví o tom, že jsou v lese taková zařízení, připraví ho to o nerušený zážitek z návštěvy lesa," tvrdí Brink.

Zařízení v ceně zhruba 100 eur (2750 Kč) lze získat nejen ve specializovaných obchodech, ale i v běžných řetězcích. Jejich rozmístění kvůli vědeckým projektům, jako je například zjišťování počtu nějakého druhu zvířat, podle Brinka neznamená problém. Za nelegální ale považuje umístění fotopasti za jiným účelem, aniž by její místo bylo označeno cedulí, aby se jí lidé mohli vyhnout.

Úřad pro ochranu osobních údajů v Porýní-Falci proto chce zavést pokutu 5000 eur (137.000 Kč) za rozmisťování fotopastí. "Jsme první spolková země, která určuje výši pokuty," prohlásil Brink. Případné soudní spory by podle něj mohly vyústit v to, že se podobně vysoké peněžité tresty zavedou i ve zbytku Německa.

Proti záměru ale protestují myslivecká sdružení. Podle nich jsou fotopasti mimořádně užitečné pro lov, neboť umožňují zjistit, kde se jaké zvíře pohybuje. Díky nim je podle myslivců snazší zabránit tomu, aby lovec střelil zvíře podléhající zákonné ochraně, například matku, která hlídá svá mláďata.

Mluvčí mysliveckého svazu Porýní-Falce Günther Klein také uvedl, že fotopasti se umísťují mimo cesty. Dávat je do míst, kde se lidé běžně pohybují, by podle Kleina nedávalo smysl, protože lidský pach odrazuje zvěř, kterou se myslivci snaží pomocí fotopastí sledovat. Možné varování před fotopastmi pomocí cedulí pak Klein označil za nesmyslné. "To by bylo přímé pozvání pro zloděje," prohlásil.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů