Čtvrtek, 18. dubna 2024

Na dotaci na výměnu kotlů v hradeckém kraji lidé čekali celou noc

Na dotaci na výměnu kotlů v hradeckém kraji lidé čekali celou noc

Na podání žádosti o dotaci na výměnu starých kotlů v Královéhradeckém kraji několik desítek lidí čekalo celou noc na dnešek. Hejtmanství žádosti začalo přijímat dnes v 08:00, kolem poledne bylo přijímání žádostí již bez fronty. Celkem kraj do 17:00 přijal 270 žádostí o dotaci v celkové hodnotě 10,805 milionu korun. Příjem žádostí skončí 11. července nebo vyčerpáním 20 milionů korun, které jsou na program určeny.

Při ranním otevření podatelny pro příjem žádostí bylo v pořadníku, který vytvořili čekající, asi 130 zájemců. Příjem žádostí byl v klidu, po poledni chodili již jen jednotlivci. Příjem žádostí bude pokračovat v úterý od 08:00, řekl ČTK Michal Friček z tiskového oddělení kraje. Žádosti dnes přijímali tři úředníci.

Výše podpory činí od 15.000 korun do 60.000 korun, podle druhu nově instalovaného kotle. Dotace by podle dřívějších odhadů hejtmanství mohla vystačit pro 400 až 500 žadatelů.

Žadatel s pořadovým číslem jedna přišel do areálu hejtmanství v neděli před 19:00, postupně se k němu přidalo a společně strávilo noc kolem 40 lidí. Do rána mohli přečkat na chodbě před restaurací na krajském úřadě, po otevření krajského úřadu po 05:00 se přesunuli do hlavního vestibulu hejtmanství. Fronta se pak vinula z vestibulu až ven na nádvoří. Řada čekajících si přinesla kempinkové židličky.

"Sledovali jsme hokej, tak to šlo," popsal čekání první žadatel, který se novinářům představil jako Jaroslav z České Skalice na Náchodsku. S pomocí dotace by chtěl vyměnit starý kotel na uhlí za nový kotel na uhlí s automatickým provozem. "Jestli to vyjde, mohl bych dostat dotaci až 60.000 korun. Kotel, co mám vybraný, stojí přes 70.000," řekl. Na hejtmanství přijeli o dotaci požádat lidé z celého kraje.

Dotační program rovným dílem financují kraj a ministerstvo životního prostředí. Dotace na výměnu kotlů již fungují v Moravskoslezském, Ústeckém a Středočeském kraji. Například v Moravskoslezském kraji se díky dotacím od roku 2012 podařilo vyměnit 4500 starých kotlů za 220 milionů korun.

Podporu na výměnu starých neekologických kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním za nové účinné nízkoemisní zdroje tepla poskytuje ministerstvo ve spolupráci s jednotlivými kraji od roku 2012.

Zdeněk Rychtera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů