Středa, 24. dubna 2024

Brno: Orli bělohlaví budou v novém

Brno: Orli bělohlaví budou v novém

Brněnská zoologická zahrada má opět čím překvapit: právě teď dokončuje dvě nové expozice, a to voliéru orlů bělohlavých a výběh pro klokany skalní. V červnu oba areály slavnostně otevře.

Základ třicetimetrové voliéry pro orly bělohlavé už stojí. Je jím kruhová ocelová konstrukce na šikmo postavených pilířích. "Směrem nahoru se rozšiřuje, což je atypické," řekl architekt Vratislav Danda. "Slibujeme si od ní, že orlům vytvoří dostatečný prostor k rozletu," vysvětlil.

Voliéra je zasazena mezi stromy a byla navržena tak, aby i přes svoji velikost z Mniší hory pohledově nevyčnívala. Stojí v sousedství výběhu vlků kanadských a logicky tak navazuje na areál severoamerické zvířeny Beringie. Orlí voliéru doplňuje výběh ursona kanadského a skunka severního. V těchto dnech dělníci dokončují betonáž umělých skal, zpevňují přístupové cesty a pokračují v sadových úpravách.

"V nové orlí expozici se zabydlí jeden chovný pár orlů bělohlavých," řekla mluvčí zoo Monika Brindzáková. "Jak orly, tak skupinu klokanů zanedlouho přivezeme ze zahraničí. Zatím je v zoo nemáme, protože bychom jim nemohli poskytnout vhodné zázemí," vysvětlila.

Expozice klokanů skalních je rovněž před dokončením. Je umístěna na svažitém, k jihozápadu obráceném pozemku při hlavní cestě, nedaleko papouščích voliér. Pro návštěvníky bude průchozí a zvlášť děti ocení "dobrodružnou stezku" ve stylu původních obyvatel Austrálie. V současnosti se dokončují terénní a sadové úpravy. Hned jak si zvířata v novém prostředí zvyknou, zoo nové expozice slavnostně otevře - podle předpokladu už v červnu.

V nejvyšší části Mniší hory vzniká ještě třetí nová expozice - africká vesnička Kalahari. Půjde o komplex s replikami obytných chýší domorodých Afričanů a s jezírkem růžových plameňáků. "Otevření expozice Kalahari plánujeme na říjen," potvrdil ředitel zoo Martin Hovorka.

Celková investice na vybudování tří nových expozic dosáhne částky 51,7 mil. Kč, z toho 80 procent představuje dotace EU.

ZDROJ:brno.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů