Čtvrtek, 25. dubna 2024

Dobrovolníci v akci Ukliďme Česko sesbírali za den 350 tun odpadů

Dobrovolníci v akci Ukliďme Česko sesbírali za den 350 tun odpadů

Asi 350 tun odpadů sesbírali v celém Česku za jeden den dobrovolníci při akci Ukliďme Česko a zlikvidovali přes 500 černých skládek. Uvedli to dnes organizátoři na webu akce. Úklid se konal v sobotu na 280 místech, jen v některých městech a obcích na východě Česka se akce kvůli rozvodněným řekám přesunula na pozdější termíny. Pořadatelé, kteří se inspirovali akcí Let's Do It! konané ve více než 100 zemích, chtějí přimět lidi k uklízení svého okolí a upozornit na problém černých skládek.

"Nepodařilo se sice uklidit všechny černé skládky, které jsou nahlášeny prostřednictvím systému ZmapujTo, kde jich evidujeme přes 2000, nicméně ne všechny evidované skládky jsou vhodné pro dobrovolnický úklid vzhledem ke svému rozsahu, umístění či složení. A některé máme nachystány i pro příští ročník akce," uvedl jeden z organizátorů akce Radek Janoušek.

Dobrovolníků bylo podle něj 6200. "Účastnili se školáci, rodiny s dětmi i důchodci. Akce ukázala, že řadě lidí není lhostejný stav přírody a čistota měst a obcí, a že jsou bez nároku na odměnu ochotni ve volném čase pro zlepšení stavu i něco udělat," sdělil. Akci pod záštitou ministerstva životního prostředí měly na starosti stovky organizátorů. "V řadě míst to byly přímo obce nebo městské části, což je pro nás ideální varianta. Zúčastnila se nejrůznější místní sdružení, překvapila však i aktivní účast řady místních buněk politických stran," doplnil.

Organizátoři chtějí v příštích letech pokračovat. "Bude se to však odvíjet od toho, zda se nám podaří získat sponzory, bez kterých se akce celorepublikových rozměrů neobejde," uvedl další z organizátorů Miroslav Kubásek.

Černé skládky a podobné problémy mohou lidé hlásit prostřednictvím systému ZmapujTo. Hlášení se podle pořadatelů Ukliďme Česko dostanou k obcím, jejichž území se problém týká, ale mohou být také využita pro další ročník úklidu.


Takto to vypadá když se naší tiskové zprávy chopí ČTK a zařadí ji do svého press servisu, myslím vcellku uspokojivý výsledek... R.J.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů