Sobota, 20. dubna 2024

Slovensko podmíní těžbu uranu souhlasem obyvatel

Slovensko podmíní těžbu uranu souhlasem obyvatel

Slovensko umožní těžbu radioaktivních nerostů na svém území pouze v případě souhlasu obyvatel. Vyplývá to z návrhu zákona, který dnes schválil kabinet premiéra Roberta Fica. Jednobarevná vláda sociálních demokratů tím reagovala na protesty občanů proti zvažované těžbě uranové rudy na východě země.

Nově budou muset zájemci o těžbu radioaktivních nerostů získat na svou stranu obyvatele dotčených obcí. Pokud se občané v místních referendech vysloví proti záměru, úřady těžbu nepovolí. Tento postup v praxi zřejmě zcela zabrání těžbě uranu na Slovensku, protože podobné plány firem v minulosti narazily v zemi na kritiku veřejnosti.

Se schválením nových pravidel ve sněmovně nebude mít Ficova vláda žádný problém, protože v parlamentu se může opřít o pohodlnou většinu.

Na pětimilionovém Slovensku jsou podle ministerstva životního prostředí tři lokality, kde se nacházejí radioaktivní nerosty. Průzkumné práce nedaleko Košic na východním Slovensku v minulosti prováděla kanadská společnost European Uranium Resources, která své aktivity na Slovensku podle medií dříve v letošním roce prodala australské společnosti Forte Energy. Proti plánům na těžbu uranu v této lokalitě se v petici vyslovilo více než 100.000 Slováků.

V Česku se uranová ruda těží v Rožné, která je posledním fungujícím uranovým dolem ve střední Evropě. Těžba by měla vydržet ještě čtyři až pět let. Státní podnik Diamo zvažuje, že po ukončení těžby v této lokalitě by otevřel další těžební ložisko uranu u Brzkova na Jihlavsku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů