Úterý, 19. března 2024

Lidé si často důležitost podzemních vod neuvědomují, říká brněnský hydrolog

Pro průměrného člověka končí zájem o meteorologické zpravodajství v době, kdy ví, jestli si má přibalit deštník, nebo zda má zalít záhonek. Aktuální počasí je však jen jeden z elementů mnohem komplexnější záležitosti. Odborníci se zabývají celkovým stavem povětrnostních a hydrologických podmínek v přírodě. Tento rozhovor je nahlédnutí pod pokličku problematiky podzemních vod.

Lidé si často důležitost podzemních vod neuvědomují, říká brněnský hydrolog

Důležitost sledování stavu podzemních vod možná někoho překvapí, podpovrchová voda je však klíčová jak pro zemědělství, tak i pro běžného člověka. Informace získávají hydrologové sledováním pramenů a také z podzemních vrtů. Pavel Hrubý z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) má kontrolu hydrogeologických vrtů na starosti na jižní Moravě.

Jakou vodu pijete, vybíráte si kvůli své práci pečlivěji?

To ne, moc si nevybírám. Piju běžnou vodu z kohoutku, protože vím, že se není čeho bát. Myslím, že balená voda není o nic lepší.

Pracujete v Českém hydrometeorologickém ústavu, čím vším se zabývá?

Tak v prvé řadě, jak asi všichni ví, je to aktuální předpověď počasí. Neméně důležitá náplň práce ústavu je i výstražná činnost. To jde například o upozornění na silný vítr či zvýšenou povodňovou aktivitu. Nebezpečí záplav se vyjadřuje ve tzv. stupních povodňové aktivity. Jinak se také provádí výzkum a vytváří se průběžný model změn v atmosféře a proměn klimatu. Celkově by se dalo říct, že se zabýváme sledováním povětrnostních a hydrologických poměrů v přírodě.Pavel Hrubý u jednoho z měřících přístrojů; Foto: Ondřej Plevák

Předpovědi počasí jsou užitečné pro běžného člověka, proč se ale sledují stavy vod v podzemí?

Těch důvodů je několik, ale nejdůležitější je aktualizace přehledu zásob kvůli potřebám zemědělství. Aktivní sledování zásob vody pro vodohospodáře a zemědělce je klíčové, bez něj by nemohli plánovat a vůbec fungovat.

Jaká území máte na starosti konkrétně vy?

Pokud se budeme bavit čistě o podzemních vodách, naše brněnská pobočka má na starosti vrty a prameny v celém Jihomoravském kraji. Já osobně se zabývám právě tím pravidelným měřením na vrtech. To znamená, že kontroluji přístroje a odebírám vzorky pro další testování.

Jak často se ta měření musí provádět?

U pramenů je to jednou týdně, na vrtech je to trochu jinak, tam jsou automatické přístroje. Ty sledují aktuálnější stav podzemních vod, informace odesílají každý den.

Do jaké hloubky vrty sahají?

Ty rozdíly jsou velké. Vrty v mělkých zvodních (akumulace podzemních vod v hornině pozn. red.) mají hloubky jen do deseti metrů. V naší oblasti jsou však zvodně, které jsou v hloubce až osm set metrů. I ty musíme kontrolovat.

Jaké parametry podzemní vody se musí sledovat?

Ten nejzákladnější parametr je úroveň hladiny. To je důležité kvůli tomu přehledu o zásobách podzemních vod. Dále se pak pravidelně měří jakost vody. Tu zjišťujeme odebráním vzorků a následným fyzikálně-chemickým rozborem. Takže se sleduje jak výskyt chemických látek, tak i mechanické znečištění.

Jaký je stav podzemních vod v Jihomoravském kraji?

Když srovnáme stavy zásob teď s těmi v podobném období loňského roku, jsou stagnující nebo i mírně klesající. Může za to i mírná zima, na jaře nemělo co tát.

Odráží se množství srážek na hladinách podzemních vod?

To samozřejmě ano, ale většinou je to se značným zpožděním. V těch mělkých vrtech se dá poznat, že jsou suché či deštivé dny, v těch nejhlubších však můžeme mluvit o půlročním až ročním zpoždění.

Jak se podzemní vody účastní přírodního koloběhu vody, který všichni známe ze školy?

Podzemní vody jsou speciální případ, ale vodního koloběhu se účastní. Když se dostanou do tzv. infiltrační a transmisní zóny, postupně prolínají do zóny akumulační a samotných vodotečí, jako jsou například řeky. Pak už funguje ten běžně známý koloběh.

Jak velký má stav podzemních vod vliv na kvalitu té, co nám teče z kohoutku?

Výrazný, podzemní vody často fungují jako zdroje pitné vody. Lidé si často neuvědomují důležitost kvalitních podzemních vod.


Mgr. Pavel Hrubý pracuje jako hydrolog na pobočce Českého hydrometeorologického ústavu v Brně. - See more at: http://www.munimedia.cz/prispevek/lide-si-casto-dulezitost-podzemnich-vod-neuvedomuji-rika-hydrolog-7640/#sthash.H4Poke3a.dpuf

ZDROJ:http://www.munimedia.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů