Pátek, 29. března 2024

Zelení proti GMO: odmítáme monopolizaci obchodu s osivy, přidáváme se k celosvětovému pochodu proti Monsantu

Zelení proti GMO: odmítáme monopolizaci obchodu s osivy, přidáváme se k celosvětovému pochodu proti Monsantu

V sobotu 24. 5. probíhá na celém světe protestní happening proti korporaci Monsanto, která je velkoproducentem potravin z geneticky modifikovaných organismů (GMO) a toxických pesticidů. Strana zelených (SZ) se aktivní účastí na pochodu v Praze přihlašuje k boji za dostupnost zdravějších, kvalitnějších a ekologicky šetrnějších potravin.


"Pěstování geneticky modifikovaných plodin (GMO) může mít negativní a dosud plně nezdokumentované dopady na lidské zdraví. Přítomnost GMO v krajině je zároveň rizikem pro přírodní ekosystémy, již nyní například ohrožuje masově hynoucí včelstva. Monopolizace obchodu s osivy, které je americká korporace Monsanto symbolem, navíc každoročně ohrožuje živobytí tisíců malých zemědělců. Zelení stojí jednoznačně na straně udržitelné, zdravé a lokální potravinové produkce," uvádí Ondřej Mirovský, expert zelených na životní prostředí.


Historicky již třetí pochod zamíří z Náměstí Republiky k Ministerstvu zemědělství a kromě Prahy se ve stejném čase odehraje také v Brně. První pochod se konal v květnu 2013. Počty demonstrantů na celém světě se odhadují v řádu stovek tisíc a proběhl v řádově 400 městech. Stránka celosvětové iniciativy na Facebooku má bezmála 400 tisíc fanoušků. Zelení již dříve uveřejnili video, které problematiku GMO popisuje.


Odkazy:

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů