Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Že se Kolumbie stává významným centrem Latinské Ameriky, dokládá i fakt, že Medellín v roce 2012 získal prestižní ocenění City of the Year (a předstihl tak New York a Tel Aviv) a stal se díky řešení systému veřejné dopravy a snížení emisí a dalších dopadů na životní prostředí nejinovativnějším městem světa.
Příležitosti pro české exportéry v Kolumbii
Energetika: dodávky zařízení pro uhelné a plynové elektrárny, vodní turbíny pro malé a střední vodní elektrárny, zařízení na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů energie.
Environmentální technologie: čistírny odpadních vod, úpravny vody, spalovny odpadu

Zahraniční veletrhy, na kterých mohou firmy využít společné prezentace
16.-18. 9. 2014
ENERGETAB 2014, Bielsko-Biała, Polsko
Obor: energetika
Veletrh si získal popularitu pojetím energetiky jako komplexu činností od vytváření energie, kumulace, uchovávání až po distribuci, což umožňuje firmám představit novinky, výrobky a technologie v náležitém kontextu. České firmy budou mít šanci k setkání se zástupci energetického průmyslu, projekčních a konstrukčních kanceláří či s dalšími výrobci na společném českém stánku. Kontakt: petr.slowik@czechtrade.cz.

24.-26. 9. 2014
THE GREEN EXPO 2014, Mexico City, Mexiko
Obor: energetika a zpracování odpadu
Mexiko investuje z vládních i soukromých zdrojů velké částky do alternativních zdrojů energie a čištění vody. Green Expo představuje pro české firmy jednu z nejlepších možností, jak proniknout do tohoto sektoru. Své výrobky můžete představit na společném stánku. Kontakt: miroslav.mandak@czechtrade.cz.

V hlavním výrobním závodě společnosti ŠKODA AUTO v Mladé Boleslavi sjíždí z linky nová ŠKODA Octavia G-TEC. Objednávky na nový model již obchodníci na českém trhu přijímají. První Octavia s pohonem na zemní plyn se vyrábí ve verzích Octavia G-TEC a Octavia Combi G-TEC. Nabídka vozů značky ŠKODA schopných spalovat CNG se tak rozrůstá na tři modely. Již od konce roku 2012 je na evropských trzích úspěšný minivůz Citigo s pohonem na CNG.

Veřejná doprava se v ČR negativně podílí na kvalitě ovzduší, výměna starých vozidel sníží emise až o 90 %
Automobilová doprava se dnes na množství emisí v ovzduší podílí z asi 30 % a má negativní vliv na kvalitu života obyvatel. Problém se vedle osobních automobilů týká také veřejné dopravy. V České republice dnes jezdí podle údajů Centrálního registru vozidel kolem 20 tisíc autobusů veřejné dopravy, které přepraví ročně přes 2 miliardy osob. Alarmující je však stáří a stav těchto vozidel, které v průměru slouží kolem 15 let a většina nesplňuje nejpřísnější emisní normy. Přitom investice spojená s nákupem nových vozů se díky nižším nákladům na alternativní pohonné hmoty vrátí již za 4 roky.

Evropská komise dnes přijala novou strategii, podle které by těžká vozidla, jako jsou nákladní automobily či autobusy, měla spotřebovávat méně paliva a snížit množství emisí CO2. Jedná se o první strategii, která se zabývá emisemi z těžkých vozidel, protože doposud bylo obtížné velké množství typů nákladních aut porovnávat. Strategie se zaměřuje na krátkodobá opatření s cílem ověřovat, vykazovat a monitorovat emise těchto vozidel. Strategii by měl nyní projednat Evropský parlament a Rada.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů