Pátek, 29. března 2024

Jednání expertní skupiny na MŽP nepřineslo jednoznačný výsledek

Jednání expertní skupiny na MŽP nepřineslo jednoznačný výsledek

Členové expertní odpadové skupiny při ministerstvu životního prostředí (MŽP) se zatím nedohodli, jak budou vysoké poplatky za skládkování, shodli se ale na jeho zákazu do deseti let. Jednání expertní skupiny, v níž jsou zastoupeni provozovatelé skládek, tepláren, obce i ekologové, svolalo na dnešek ministerstvo životního prostředí. ČTK o tom informovala mluvčí MŽP Petra Roubíčková.

Podle informací ČTK se expertní skupina narychlo sjela na úřad také v souvislosti s kritikou některých členů, jimž se nelíbil pozměňovací návrh odpadového zákona poslance Ladislava Okleštěka (ANO). Ten byl minulý týden předložen a schválen ve sněmovním výboru pro životní prostředí.

Navrhuje například, aby se za deset let v Česku zcela zakázalo skládkování směsného komunálního odpadu. Měly by se významně zvýšit také poplatky za skládkování a obcím se skládkou snížit příjmy z nich. Návrh našel podporu i u ministerstva, kritiku ale sklidil například od obcí i ekologů. "Skupina otevřela výši poplatků za skládkování. Na jejich výši se účastníci setkání prozatím nedomluvili. Domluvili se na tom, že je nutný zákaz skládkování, a to do plus minus na roku 2023 až 2024," uvedla Roubíčková. Členové dvou pracovních skupin, kteří se dnešního jednání účastnili, mají do pondělí 2. června ministerstvu poslat návrhy na doplnění poslaneckého návrhu.

Zvýšením poplatku a postupným zákazem skládkování chce MŽP přimět občany, aby třídili odpady, a splnit také požadavky Evropské komise. Úřad slibuje Bruselu novelu o odpadech už sedm let. Kvůli neustálému odkládání hrozí sankce, ohroženy jsou i evropské dotace. Zvýšení poplatků vítají zastánci výstavby nových spaloven, jimž levné skládky konkurovaly. Zájmy v mnohamiliardovém byznysu mají i provozovatelé skládek.
Starosta Velkého Oseku Pavel Drahovzal zastupující Svaz měst a obcí ČR má z jednání smíšené pocity. Je podle něj sice dobře, že je připraven návrh, který by měl koncepčně zasáhnout do odpadového hospodářství. Cesta, kterou byl v legislativním procesu návrh předložen, je ale prý nestandardní. "Připomínky zašleme. Vidíme tam několik problémů, například zavedenou povinnost třídit na úrovni měst a obcí bioodpad. Sice jde o transpozici evropské směrnice, MŽP ale nedává žádné nástroje, jak s tím bioodpadem bude následně nakládáno. Nemáme zajištěný odsun vytříděného materiálu," vysvětlil. Svaz proto navrhne, aby materiál byl zpátky uložen do zemědělské orné půdy, aby se zvýšila jeho organická složka.

"Při jednání proběhla k této věci (návrhu) velká diskuze a kritika k formě, jakou měla být prosazena nová odpadová legislativa," řekl ředitel České asociace odpadového hospodářství Petr Havelka s tím, že po dnešku věří, že se na ministerstvu najde konsenzus a kvalitní řešení.

Reformu skládkového hospodářství naopak podporuje Teplárenské sdružení ČR. Podle něj má ČR v odpadovém hospodářství vážný problém, protože obrovské množství využitelného odpadu stále končí na skládkách a dřívější opatření nepřinesla žádaný efekt. Je proto nezbytné vrátit poplatku za skládkování motivační funkci a stanovit termín ukončení skládkování využitelného odpadu. "Diskuze MŽP s odbornou veřejností o potřebě zásadní reformy odpadového hospodářství a ukončení skládkování využitelného odpadu běží už dlouhá léta. Jsme rádi, že pod vedením ministra Brabce přešlo MŽP konečně od slov k činům," dodal místopředseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR Tomáš Drápela.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů