Čtvrtek, 25. dubna 2024

Litoměřice svůj záměr využívat geotermální energii rozfázovaly

Litoměřice svůj záměr využívat geotermální energii rozfázovaly

Město Litoměřice rozdělilo svůj dlouhodobý záměr využívat geotermální energii na dvě fáze. První představuje vědeckovýzkumný projekt se zapojením akademické a vědecké sféry zatím bez komerčního využití. Teprve poté by následovalo komerční využití vrtů. Informace zazněla na dnešní informativní schůzce s občany.

Úvodní etapa by měla začít v příštím roce provedením jednoho nebo dvou vrtů do hloubky pěti kilometrů, na které bude město žádat dotace z nových operačních programů. Vedle akademických a vědeckých institucí chtějí Litoměřice spolupracovat také s Drážďany, kde o využití geotermální energie také vážně uvažují.

Teprve potom by následovalo komerční využití vrtů. "Nepočítáme, že by to bylo před rokem 2017," uvedl manažer projektu Antonín Tym. Energie z pětikilometrové hlubiny, kde odborníci předpokládají teplotu přibližně 150 stupňů Celsia, by sloužila především k ohřevu vody na vytápění Litoměřic.

Nyní existuje pouze jeden průzkumný vrt provedený před sedmi lety do hloubky 2,1 kilometru, který potvrdil potenciál geotermální energie pod Litoměřicemi a je stále jedinou tak hlubokou sondou na českém území. Provedení vrtu stálo 73 milionů korun a financovalo jej ministerstvo životního prostředí. Město pak vrt odkoupilo za přibližně 21 milionů Kč. Představují podstatnou část ze 43 milionů korun, které Litoměřice do projektu zatím investovaly.

Město od původního záměru jednoho obřího projektu s předpokládanými náklady přibližně 2,5 miliardy Kč upustilo hlavně kvůli problémům s financováním. Možná dotace by pokryla jen 35 procent a navíc by hrozilo její vrácení v případě nesplnění podmínek. Zbytek peněz by si Litoměřice musely půjčit. Navíc v ČR nelze pojistit geologická rizika, která využití geotermální energie přináší.

Využití geotermální energie se však vedení města nechce vzdát. "Centrální výtopna spalující hnědé uhlí je největším znečišťovatelem životního prostředí ve městě," řekl starosta Ladislav Chlupáč (ODS). Navíc by podle něj bylo možné udržet ceny tepla pro lidi i do budoucna na přijatelné úrovni. Litoměřice by jako průkopník také získaly výsadní postavení v zemi. Město by podle starosty bylo vlastníkem zdroje geotermální energie a k jejímu rozvodu by využívalo stávající sítě.

Vladimír Škaloud

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů