Středa, 24. dubna 2024

Krátce z EU

Krátce z EU

BUSINESSEUROPE se vyjádřilo k nové strategii energetické bezpečnosti EU

Konfederace evropského podnikání BUSINESSEUROPE se vyjádřila k přijetí nové strategie energetické bezpečnosti, kterou tento týden zveřejnila Evropská komise a kterou budou na červnovém zasedání Evropské rady projednávat také vedoucí představitelé EU. I s ohledem na dění na Ukrajině je dle BUSINESSEUROPE nákladově efektivní strategie energetické bezpečnosti nezbytná. Zvyšování a diverzifikaci zdrojů energie jak z vnitřního tak vnějšího hlediska označuje jako krok správným směrem a navrhuje zabývat se také potenciálními novými zdroji energie, jako je například břidlicový plyn.

Komise předložila strategii pro snížení emisí CO2

Evropská komise dnes přijala novou strategii, podle které by těžká vozidla, jako jsou nákladní automobily či autobusy, měla spotřebovávat méně paliva a snížit množství emisí CO2. Jedná se o první strategii, která se zabývá emisemi z těžkých vozidel, protože doposud bylo obtížné velké množství typů nákladních aut porovnávat. Strategie se zaměřuje na krátkodobá opatření s cílem ověřovat, vykazovat a monitorovat emise těchto vozidel. Strategii by měl nyní projednat Evropský parlament a Rada.

Komise poskytne téměř 300 milionů eur na nové projekty v oblasti životního prostředí a klimatu

Evropská komise dnes schválila financování 225 nových projektů v rámci programu LIFE + , fondu životního prostředí Evropské unie, a to z celkového počtu 1468 přijatých žádostí. Vybrané projekty pochází ze všech 28 členských států a soustředí se na oblasti jako je ochrana přírody, změna klimatu, politika životního prostředí nebo informace a komunikace o otázkách životního prostředí v rámci celé EU. Z celkových investic, které je na projekty nutné vynaložit, pokryje částka poskytovaná z EU, konkrétně 282,6 milionů eur, téměř polovinu.

Výbor pro dopravu Parlamentu se vyjádřil k protihlukovým omezením na evropských letištích

Výbor pro dopravu a cestovní ruch Evropského parlamentu dnes podpořil dohodu mezi Parlamentem a Radou ministrů, která ponechává konečné rozhodnutí o protihlukových provozních omezeních na letištích EU regionálním a národním orgánům, ale zároveň potvrzuje potřebu lepší informovanosti obyvatel žijících v jejich okolí. Větší pozornost by měla být věnována také zdravotním problémům souvisejícím s nadměrným hlukem. O dohodě bude dále hlasovat Parlament na dubnovém plenárním zasedání.

V boji se změnou klimatu se Komise spojila s evropskými městy

Evropská komisařka pro opatření v oblasti změny klimatu Connie Hedegaard odstartovala tento týden novou iniciativu s názvem Mayors Adapt, která vyzývá evropská města k zapojení se do boje proti změnám klimatu. Města, která se do iniciativy zapojí, se zavazují k vypracování místní strategie do dvou let od připojení k iniciativě a k hodnocení výsledků na pololetní bázi. Iniciativa naopak poskytuje městům např. help desk, podkladové materiály týkající se ochrany životního prostředí a pod její záštitou se pořádají akce zaměřené na sdílení nejlepších praktik.

Komise navrhla odpovědnější strategii pro obchod s konfliktními minerály

Evropská komise dnes představila návrh odpovědné obchodní strategii pro dovoz nerostů z konfliktních zón, tzv. konfliktních minerálů (zlato, cín, wolfram a tantal). Tento přístup má na jedné straně zabránit ozbrojeným skupinám v rizikových oblastech financovat svoje aktivity prostřednictvím obchodu s nerosty a drahými kovy, na druhé straně umožnit společnostem získávat nerosty a drahé kovy odpovědně a prostřednictvím legitimních obchodních kanálů. Cílem návrhu nařízení Komise je vybudovat efektivní dodavatelský řetězec a zlepšit informovanost koncových uživatelů, čehož chce dosáhnout např. zveřejněním seznamu odpovědných hutí a rafinérií či prostřednictvím pobídek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů