Čtvrtek, 25. dubna 2024

Díky limitům znečištění z uhelných elektráren zaplatí Američané za elektřinu o 27 miliard dolarů méně

Právě byly zveřejněny hlavní črty ambiciózního plánu prezidenta Obamy

Díky limitům znečištění z uhelných elektráren zaplatí Američané za elektřinu o 27 miliard dolarů méně

Americké uhelné elektrárny budou muset do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů proti roku 2005 o 30 procent. Povede to k dalšímu zavírání starých, špinavých zdrojů, poklesu plýtvání uhlím i rozvoji inovací. Hlavní bod přelomového plánu prezidenta Obamy právě zveřejnil The Wall Street Journal. Celé znění zveřejní vládní Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) později během dneška [1].

Studie renomované poradenské společnosti ICF International zjistila, že odstavování starých a znečišťujících uhelných elektráren sníží roční účty amerických domácností o 13 miliard dolarů a firem dokonce o 14 miliard [2].

Stejná studie totiž zjistila, že limity pro uhelné elektrárny nastartují investice do energetické efektivity a obnovitelných zdrojů a vytvoří 274 tisíc pracovních míst po celé zemi. Obamův plán přinese ekonomické oživení tradičně průmyslovým oblastem USA.

V USA bylo od roku 2010 uzavřeno 165 nejplýtvavější uhelných elektráren. S každou zavřenou elektrárnou se v USA snižuje počet astmatických problémů, infarktů a předčasných úmrtí, které spalování uhlí způsobuje [3].

Také v ČR je potřeba zavřít staré uhelné elektrárny, které zbytečně plýtvají uhlím a vyrábí elektřinu jen na vývoz [4]. Tržby několika velkých energetických firem jako je Czech Coal Pavla Tykače nebo ČEZ by se snížily o cca 13 miliard a stát by přišel o stovky milionů až jednotky miliard na daních a dividendách ročně [5]. Ale nižší škody na zdraví a životním prostředí díky omezení spalování uhlí by o 20 miliard ročně snížily náklady, které z daní a zdravotního pojištění platí firmy, zaměstnanci i živnostníci [6].

Česká vláda však - přes proklamované šetření fosilními palivy - stále nezajistila systém podpory malovýroby energie. Lidé tak stále musí dýchat špinavý vzduch a ze svých odvodů platit za škody způsobené uhelnými elektrárnami místo toho, aby si mohly vyrábět čistou energii.

Jiří Koželouh, energetický expert Hnutí DUHA, řekl:

"Díky odstavování starých a plýtvavých elektráren budou mít americké děti méně astmatických záchvatů, americká rodina zaplatí ročně o 120 dolarů méně za elektřinu a firmy ušetří celkem 14 miliard dolarů."

"Česká vláda by se měla v USA inspirovat a začít se plýtvavých škodlivých elektráren zbavovat a naopak pomáhat rodinám a obcím, aby si mohly samy vyrábět čistou elektřinu fotovoltaickými panely na střechách, obecními větrnými elektrárnami nebo v bioplynových stanicích na odpad."

"Nepochopitelné přežívání uhelných dinosaurů a stagnace inovací u nás vyplývá z absence jasného směřování země ke snižování závislosti na uhlí i ropě a plynu. V tom se můžeme inspirovat pro změnu v Británii, která se už pět let řídí zákonem, jenž stanovil tempo snižování spotřeby fosilních paliv."

Kontakty:

Jiří Koželouh, program Energetika, suroviny, ekonomika; telefon 723 559 495, email jiri.kozelouh@hnutiduha.cz
Jan Piňos, média a komunikace; telefon 731 465 279, email jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů