Úterý, 23. dubna 2024

Poslanci chtějí osvobodit děti z domovů od poplatků za odpad

Poslanci chtějí osvobodit děti z domovů od poplatků za odpad

Skupina poslanců napříč stranami předložila ve Sněmovně novelu zákona, která má za cíl osvobodit děti z dětských domovů a obdobných zařízení od placení poplatků za odpad. Navrhují současně, aby nedoplatky za nezletilé platili jejich zákonní zástupci. Současný stav zákona označují předkladatelé za protiústavní a chtějí ho napravit. Pod návrhem novely zákona o místních poplatních jsou podepsáni poslanci z klubů ANO, ČSSD, Úsvit, KSČM a TOP 09 a Starostů.

Poslanci uvádějí, že podle zákona můžou obce vyměřovat a následně exekučně vymáhat místní poplatky i po dětech. Poukazují na to, že existují děti, které na tomto poplatku dluží obcí několikatisícové částky a tento dluh jim může každoročně narůstat, aniž by o tom tušily. Dítě se podle nich o existenci svého dluhu většinou dozví až po dosažení zletilosti, kdy ho po něm začne vymáhat exekutor včetně nákladů na exekuci. "Tato praxe nejtíživěji dopadá na děti ze sociálně slabých rodin a děti zanedbávané, ať již jsou umístěné v dětských domovech či nikoli," stojí v důvodové zprávě.

V případě dětí z dětských domovů a podobných zařízení předkladatelé uvádějí, že náklady spojené s likvidací odpadu hradí tyto ústavy. Pokud by tedy tyto osoby nebyly od místního poplatku osvobozeny, hradily by náklady spojené s likvidací odpadu fakticky dvakrát, stojí v návrhu.

Do zákona také vracejí možnost, aby obecní úřad na základě žádosti poplatníka poplatek prominul. Tuto možnost měly obce podle zákona až do konce roku 2010. Poslanci uvádějí, že navrhovaná změna zákona nebude mít dopad ani na státní rozpočet ani na rozpočty krajů, protože pouze přenáší povinnost platit místní poplatky z nezletilých na jejich zákonné zástupce.

Návrh nejprve dostane k posouzení vláda. Bez ohledu na její stanovisko ho na některé z příštích schůzí projednají poslanci.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů