Pátek, 29. března 2024

Vědci jsou v šoku: nalezl se zakonzervovaný mamut!

Vědci jsou v šoku: nalezl se zakonzervovaný mamut!

Během rutinního jeskynního průzkumu byla v sibiřské tajze nalezena obří sklenice s pozůstatky pravěkého živočicha. Podle odhadů odborníků mohl podivný předmět čekat na své objevení až deset tisíc let. Jaké bylo překvapení jednoho speleologa, když objevil skleněnou lahev, ve které byl naložený mamut!

Znamená to, že naši předkové uměli nakládat potraviny do skleněných obalů v podobném duchu, v jakém jsme na to v dnešní době běžně zvyklí? Čekají nás další podobné objevy velkých skleněných lahví, ve kterých budou zakonzervované potraviny z dávných dob pravěku?

Naštěstí ne. Skleněné lahve s mamutím masem jsou pouze fikcí. Tento krátký příběh je ukázkou toho, jak důležitý je odpovědný přístup k recyklaci obalových materiálů. Sklo totiž patří k těm materiálům, které se v přírodě rozkládají opravdu dlouho - přibližně deset tisíc let. S nadsázkou lze tedy říci, že pokud by naši pravěcí předkové sklo jako obalový materiál používali, nacházeli bychom skleněný odpad dodnes.

Zábavné video, ve kterém je neobvyklý nález zachycen, můžete zhlédnout na http://www.samosebou.cz/cyklus-tv/mamuti-stopa. Klip je součástí kampaně na podporu třídění odpadu, kterou naleznete také na Facebooku (http://www.facebook.com/tridimodpad) a webu (www.jaktridit.cz).

Češi jsou čtvrtí v Evropě

Třídění a recyklace odpadů má prokazatelně pozitivní dopad na životní prostředí. Tříděním a následným využitím odpadů se výrazně šetří primární zdroje surovin, energie a místo na skládkách. Češi jsou v oblasti recyklování navíc velmi aktivní, každý rok se u nás vytřídí 72% všech vyprodukovaných obalů, v případě skla dokonce 76%.

Pomáhá tomu také stále se zvětšující počet barevných kontejnerů na odpad, kterých je v ulicích ČR 241 tisíc. V roce 2013 činila průběrná vzdálenost od místa bydliště jen 101 metrů. Momentálně tedy stačí obyvatelům ČR v průměru pouhé 2 minuty volné chůze k nejbližšímu místu pro sběr tříděného odpadu.

Proč je důležité odpady třídit?

Tříděním odpadů výrazně šetříme primární zdroje surovin (ropa, uhlí, dřevo). Ročně se například tříděním papíru zachrání skoro až 2 miliony stromů! Díky tomu, že se odpady nadále třídí, recyklují a využijí, se výrazně šetří místa na skládkách, které se tak nemusí zbytečně rozšiřovat. A tím také šetříme naši krásnou krajinu. Tříděním odpadů dochází k velké úspoře nežádoucích emisí, které tak nemusí zbytečně skončit v ovzduší.

Pozn. redakce: tohle si fakt nemůžu odpustit :-)
R.J.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů