Pátek, 29. března 2024

Blaničtí rytíři mají certifikát od ministra Brabce. Spolu s Podbeskydím se tak zařadilike čtyřem národním geoparkům

Blaničtí rytíři mají certifikát od ministra Brabce. Spolu s Podbeskydím se tak zařadilike čtyřem národním geoparkům

U příležitosti Světového dne životního prostředí předal ministr Richard Brabeccertifikát dvěma novým národním geoparkům. Prestižní titul získal Kraj blanických rytířů a takéPodbeskydí. Mimo to si ministr prohlédl vlašimskou záchrannou stanici pro živočichy, kde nakrmilvydru Bublinu, a na závěrpodnikl výšlap na horu Blaník.

Česká republika má ode dneškauž6 národních geoparků. K Českému ráji, Železným horám a západočeským lokalitám s tímto titulem Egeria a GeoLoci přibyly další dvě. Certifikát převzali z rukou ministra Richarda Brabce zástupci geoparků Kraj blanických rytířů a Podbeskydí.

"Jsem rád, že tento prestižní titul získala lokalita pro náš národ a jeho dějiny tak významná. Doufám, že tato značka přiláká do regionu pod Blaníkem, ale i do druhého nového geoparku Podbeskydí ještě více návštěvníků a tím tyto oblastipodpoří ekonomicky. Velmi oceňuji iniciativu lidí, díky kterým geoparky vznikají. Uvědomují si výjimečnost a hodnotu lokality, ve které žijí, že je třeba toto území chránit astarat se o ně, aby bylo zachováno i budoucím generacím," podotkl ministr Brabec.

Poté si ministr v doprovodu starosty Vlašimi Luďka Jeništy prohlédl expozici záchranné stanice pro živočichy v paraZOO, kterou provozuje Český svaz ochránců přírody ve Vlašimi. Při té příležitosti si vyzkoušel roli chovatelů a nakrmil vydru Bublinu.

Za Geopark Kraj blanických rytířů převzal certifikát národního geoparku "pravý" blanický rytíř v dobovém brnění a současně pozval ministra k návštěvě Velkého Blaníku. Cestou na tento mýtický vrch si ministr Brabec prohlédl naučné stezky Zlatodůl Roudný a S rytířem na Blaník.

Geoparky jsou území se zajímavými a vzácnými geologickými fenomény, atraktivní turistickou nabídkou a aktivní místní komunitou, která své přírodní i kulturní dědictví využívá především formou udržitelného cestovního ruchu. Tyto lokality vznikají z dobrovolné iniciativy, takzvaně zezdola. Stará se o ně buď obec, kraj, obecně prospěšná společnost či jiná organizace. Geoparky vznikají primárně kvůli lidem, kteří v nich žijí a kteří je navštěvují, respektive kvůli rozvíjení jejich poznávací i citové vazby k přírodě a krajině. Cílem je, aby obyvatelé byli aktivními spolutvůrci a hrdými ambasadory geoparku, ve kterém žijí, poznávají jeho krajinu, usilují o pochopení její minulosti a jejího současného fungování a zajímá je její budoucnost.

Ministerstvo životního prostředí podporuje a koordinuje vznik a rozvoj geoparků jako dynamický dobrovolný nástroj ochrany přírody a krajiny, velmi pozitivně a aktivně přijímaný světovou i českou veřejností.Certifikované národní geoparky vyhlašujeministr životního prostředí na doporučení Rady národních geoparků.

Na udělení titulu"národní geopark" čekají v tuto chvíli ještě další území jakoGeopark Joachima Barranda, Geopark Jeseníky, Geopark Ralsko a Geopark Vysočina. Každé území, které o zisk certifikátu usiluje, musí Radě národních geoparků doložit svůj potenciál jak v oblasti dobrovolné ochrany a osvěty v oblasti geologického dědictví, tak cestovního ruchu.

"Titul národní geopark nemůže získat každé geologicky hodnotné a zajímavé území. Je to certifikát právě pro ty geoparky v České republice, kterým se nejlépe daří naplňovat jejich poslání - sepjetí člověka se Zemí a chápání její minulosti, aktivní péči o její současný stav a zájem o její budoucnost," prozradila Martina Pásková, předsedkyně Rady národních geoparků.

Národní geoparky titul získávají na 4 roky. Pak musí prokázat, jak se v péči o geologické dědictví, vpodpoře cestovního ruchu i vzdělávání dále rozvíjejí, a svůj titul musí na základě těchto požadavků obhájit.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů