Úterý, 19. března 2024

Světový den životního prostředí 2014 - úspora energie = snížení spotřeby fosilních paliv

Světový den životního prostředí je hlavním nástrojem OSN na podporu celosvětového povědomí a související podpory životního prostředí...

Světový den životního prostředí 2014 - úspora energie = snížení spotřeby fosilních paliv

V průběhu let se tato událost stala globální platformou pro informování veřejnosti a dnes je oslavována ve více než 100 zemích světa. Tento den je taktéž společenskou iniciativou, kdy se lidé účastní různých akcí pro podporu životní prostředí a společnou silou pozitivně ovlivňují dopady na naši planetu.

Společnost Bureau Veritas přijala jako svoji součást závazek na ochranu životního prostředí a je hrdá na to, že se zúčastní již šestého ročníku Světového dne životního prostředí, který připadá každým rokem na 5. června. Tématem letošního Světového dne životního prostředí je heslo "Zvyš svůj hlas - nikoliv hladinu moře / Raise your voice - Not the sea level", jehož cílem je zamyslet se nad klimatickými změnami životního prostředí způsobenými škodlivými emisemi skleníkových plynů.

Valné shromáždění OSN vyhlásilo rok 2014 jako Mezinárodní rok malých ostrovních rozvojových států, aby oslavilo přínos této skupiny zemí ve světě, jež jsou domovem odlišných kultur, bohatých ekosistémů a biologických rozmanitostí, avšak zároveň upozornilo na problémy jímž musí čelit - změny klimatu, nakládání s odpady, neudržitelná spotřeba, znehodnocování přírodních zdrojů, extrémní přírodní katastrofy, industrializace aj.. Hlavním problémem je však globální oteplování jež zapříčiňuje stoupající hladinu oceánů, bouře a povodně a tedy potenciální riziko pro pobřežní komunity, obydlené oblasti těchto ostrovů a jejich kulturní památky.

Podle OSN v průběhu posledních 100 let hladina moře stoupla asi o 10 až 25 cm. Vzestup hladiny je důsledkem právě globálního oteplování, které je ovlivněno skleníkovými plyny (GHG). Nejvíce škodlivé emise skleníkových plynů jsou produkovány zejména lidskou činností. Oxid uhličitý tvoří 85% nárůstu zemské teploty v posledních deseti letech.

Cílem je zaměřit se na šetření energií jimiž snížíme spotřebu fosilních paliv (uhlí, ropy a zemního plynu) a tedy i největšího zdroje oxidu uhličitého.

Jednoduché kroky k šetření, kterými můžete pomoci i Vy:

I) Když opouštíte dům či byt, nezapomeňte vypnout všechna světla a přístroje. Nabíječky fyzicky odpojte od zdrojů elektrického proudu, protože energii spotřebovávají, i když nejsou používány.
II) Zhasínání nepotřebných světel je jednoduchý způsob jak šetřit energii.
III) Šetřit vodu lze i jednoduchými způsoby - nenechávejte vodu téct při holení, oplachování tváře či čištění zubů.
IV) Nainstalujte si v koupelně úspornou sprchovou hlavici. Omezte dobu sprchování na minimum. Dobrovolně, nebo si pořiďte časový spínač.
V) Používejte látkové ručníky místo papírových na jedno použití.
VI) Zkuste jezdit na kole, chodit pěšky, sdílet vůz s někým jiným, používat hromadnou dopravu a využívat telekomunikačních prostředků.
VII) Při přípravě jídla přizpůsobte velikost nádoby velikosti topícího tělesa, aby se zbytečně neplýtvalo energií.
VIII) Při praní používejte ekologické výrobky. Jsou lepší pro Vás i životní prostředí!
IX) ... a další

Každoročně rostoucí účast poboček Bureau Veritas na této události v různých zemích světa svědčí o zvýšení závazku našich týmů. Bureau Veritas chce zapojit všechny zúčastněné strany na prokazování aktivní role v ochraně životního prostředí prostřednictvím každodenních aktivit - zapojte se i Vy.

Více: http://www.unep.org/

" Planeta Země je náš společný ostrov , spojme své síly k jeho ochraně . "
Generální tajemník OSN Ban Ki-moon při zahajovací konferenci Mezinárodního roku malých ostrovů a rozvojových států 2014

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů