Pátek, 29. března 2024

Projekt Recyklujte s hasiči čeká na tisícího účastníka

Projekt Recyklujte s hasiči čeká na tisícího účastníka


Už více než 950 sborů dobrovolných hasičů (SDH) z celkem 7781, které působí v České republice, se účastní ekologického projektu Recyklujte s hasiči. Ten nyní vstoupil do svého čtvrtého ročníku. Nejsilnější zastoupení mezi hasičskými sbory zaregistrovanými do projektu má Středočeský kraj (16 %, 143 SDH), před Krajem Vysočina (12 %, 106 SDH) a Jihočeským krajem (11 %, 103 SDH).

Princip projektu a podmínky zapojení do něj jsou jednoduché. SDH zorganizuje sběrnou akci a za staré elektrospotřebiče obdrží finanční odměnu. Stačí se zaregistrovat, nejlépe v sekci Registrace na portálu www.recyklujteshasici.cz. Sběru podléhají malé i velké vysloužilé domácí elektrospotřebiče. Nadále funguje také bezplatná telefonní infolinka projektu: 800 320 010.

Prostřednictvím hasičů se dostalo k recyklaci už na 3500 tun vysloužilých elektrospotřebičů. Projekt byl v roce 2011 zahájen kolektivním systémem ELEKTROWIN, od roku 2013 se na jeho organizaci podílí také kolektivní systém ASEKOL.

Na odměnách, které z projektu hasiči získávají podle množství shromážděného elektrošrotu, už bylo za dobu trvání projektu vyplaceno 5,788 mil. Kč. Průměrně tak každý hasičský sbor dosud obdržel 6500 Kč.

Organizátoři očekávají, že v nejbližší době se do projektu Recyklujte s hasiči zaregistruje v pořadí už 1000. sbor dobrovolných hasičů. Nemohli by to být dobrovolní hasiči právě z vaší obce?

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů