Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

ŠKODA vyrábí ve svém hlavním závodě v Mladé Boleslavi nové tříválcové benzinové motory. Agregát 1,0 MPI řady EA 211 je vyráběn ve dvou výkonových stupních (44 a 55 kW), boduje nízkou hmotností, spotřebou a nízkými emisemi.

Ministr zemědělství Marian Jurečka se vyjádřil ke dnes zveřejněné informaci o obsazení vedoucích postů ve společnosti Lesy ČR.
"Velmi kladně hodnotím profesionální přístup nového generálního ředitele Lesů ČR Daniela Szoráda, který zvolil formu otevřeného výběrového řízení, na níž jsme se shodli, protože jsem odmítl pokračovat v obsazování těchto pozic na základě politických dohod. Stejný přístup považuji za běžnou normu na cestě za vyšší transparentností fungování státní správy a na cestě k odpolitizování vrcholných manažerských pozic v podniku Lesy ČR, což bylo v minulosti předmětem kritiky. Od nového managementu pak očekávám vysokou odbornost a maximální pracovní nasazení při plnění náročných úkolů,"řekl ministr Jurečka.

Nejlepší práce dětí, které se zúčastnily soutěže každoročně vyhlašované Ministerstvem zemědělství u příležitosti Světového dne vody, jsou nově k vidění v Národním zemědělském muzeu v Praze. Vítěze vybírala odborná porota tvořená zástupci pořadatele. Práce pro 8. ročník soutěže nazvané Voda a energie vytvářely stovky dětí z celé České republiky a návštěvníci muzea je mohou zhlédnout do poloviny července.

Oblast životního prostředí dosahuje 10,7 procenta všech schválených evropských dotací. Jsou určeny zejména na zlepšování kvality ovzduší - na snížení dopadů imisí a hluku na obyvatele. Značná část peněz jde také do vodního hospodářství, zvláště na výstavbu čistíren odpadních vod, vodovodů a kanalizace nebo zlepšení protipovodňové ochrany. Finanční prostředky směřují také například do podpory ekologicky šetrné veřejné dopravy.
S přispěním evropských peněz se revitalizovalo více než 113,9 km2 a odstranilo 721,6 tisíce m2 ekologických zátěží. Nově se zatím postavilo nebo zrekonstruovalo 94 čistíren odpadních vod. V oblasti cestovního ruchu byla podpořena rekonstrukce 185 památkových objektů nebo vybudování cyklostezek v délce přes 850 km.

Na co si evropští oceláři unisono stěžují, je boj Evropské unie s emisemi CO2. Nové investice do čistších provozů je přišly na desítky miliard korun. Kvůli podpoře obnovitelných zdrojů šly navíc nahoru i ceny elektřiny - v letech 2007 až 2013 v Evropě vzrostla o 28 procent. I proto oceláři již v minulém roce v Bruselu prosadili tzv. "steel action plan", který měl tyto problémy řešit. Zatím jde ale spíše o proklamace na papíře.

Společnost Tetra Pak se zavázala, že do roku 2020 dosáhne čtyřicetiprocentní recyklace použitých nápojových obalů. V roce 2013 dosáhla globální míra recyklace obalů Tetra Pak 24,5 %. což představuje 10% nárůst oproti roku 2012. Vytříděno bylo celkem 43 mld. obalů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů