Pátek, 19. dubna 2024

Aktuální Priorita přináší rozhovor s ministrem Brabcem

Aktuální Priorita přináší záznam z 37. jednání Řídicího výboru Operačního programu Životní prostředí. Členové výboru posuzovali projekty z pěti výzev a dotkli se i nastavení nového operačního programu zaměřeného na životní prostředí.

Aktuální Priorita přináší rozhovor s ministrem Brabcem

Prostřednictvím zprávy Ministerstva životního prostředí Priorita také hodnotí prvních sto dnů ministra životního prostředí Richarda Brabce ve funkci. Za pozornost proto stojí i rozhovor s Richardem Brabcem. Ministr uvádí svůj názor na současnou kondici Operačního programu Životní prostředí a mimo jiné říká, co od nástupce tohoto programu mohou žadatelé očekávat.

"Bude v něm méně peněz, ale i méně prioritních os. Jednou z hlavních změn, kterou se nám podařilo zavést již nyní, je nastavení velmi úzké spolupráce mezi Ministerstvem životního prostředí a Státním fondem životního prostředí ČR. Stávající program i jeho nástupce musejí pracovat rychleji. V minulosti bylo docela běžné, že se komunikace mezi klíčovými úřady odehrávala v řádu až nekonečného počtu měsíců. Ministerstvo životního prostředí a státní fond, byť jsou to subjekty z jednoho pytle, spolu vlastně nekomunikovaly. A není to jen o komunikaci, ale i o jednodušším nastavení systému přidělování podpory, který se musí projevovat v přímějších, a tedy i rychlejších procedurách. Důležití jsou také kvalitní lidé na všech úrovních řízení operačního programu," například prohlásil ministr Brabec.

Další text v Prioritě se věnuje čisticímu a kropicímu vozu společnosti Komwag, který byl pořízen z podpory z Operačního programu Životní prostředí. Vůz uklízí zejména v Praze 2 a je zajímavé, že, jak z textu vyplývá, většina kropicích vozů v našem hlavním voze užívá při kropení ulic pitnou vodu.

Neméně zajímavým textem v aktuální Prioritě je analýza ex-post monitoringu vodohospodářských projektů. Připravila ji Gabriela Křivánková, vedoucí Oddělení monitoringu vodohospodářské infrastruktury SFŽP ČR.

Priorita 05/2014

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů