Pátek, 29. března 2024

Francouzský TOTAL chce těžit plyn z břidlic v Rusku

Francouzský TOTAL chce těžit plyn z břidlic v Rusku
Francúzska spoločnosť Total a ruská firma Lukoil podpísali dohodu o ťažbe ropy z bridlíc na Sibíri.

Druhý najväčší ruský producent ropy Lukoil a francúzska spoločnosť Total sa dohodli na založení spoločného podniku na ťažbu ropy z bridlíc na Sibíri. Obe firmy dohodu podpísali v piatok na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade. Šéf Lukoilu Vagit Alekperov uviedol, že spoločný podnik jeho firmy a spoločnosti Total bude ťažiť ropu v oblasti, v ktorej sú jej zásoby zhruba v objeme 500 mil. barelov.

Firma Total vo vyhlásení uviedla, že prieskumné vrty sa začnú v roku 2015. Francúzska ropná firma minulý mesiac konštatovala, že do roku 2020 najväčšiu časť jej produkcie ropy a plynu bude tvoriť ťažba v Rusku. Firma Total sa rovnako ako ExxonMobil, Statoil a Royal Dutch Shell zapojila do rozvoja produkcie ropy z bridlíc v Rusku. Táto ťažba je významnou súčasťou snahy Moskvy udržať produkciu ropy nad hranicou 10 mil. barelov denne.

Americký Federálny úrad pre energetiku (EIA) odhaduje, že zásoby ropy z bridlíc v Rusku sú v objeme 75 mld. barelov. Je to viac ako v USA, kde sa zásoby ropy z bridlíc odhadujú na 58 mld. barelov. USA sú v súčasnosti lídrom ťažby ropy z bridlíc.

ZDROJ: http://venergetike.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů