Úterý, 19. března 2024

Na letišti Václava Havla byly zadrženy pašované sloní kly

Na letišti Václava Havla byly zadrženy pašované sloní kly

Celníci zadrželi v neděli 15. 6. 2014 na letišti Václava Havla cestujícího cizí státní příslušnosti, který chtěl propašovat sloní kly o celkové hmotnosti 35,3 kg. 4 kusy sloních klů, které byly rozřezané na 14 menších dílů, se zadržený snažil provézt bez povolení v příručních zavazadlech. Byly odhaleny při běžné kontrole zavazadel za použití rentgenu. Cizinec údajně nevěděl, co se v zavazadlech nachází.

Jedná o kly slona afrického a podle pracovníků České inspekce životního prostředí se a mohly pocházet ze tří různých sloních jedinců. Dva exempláře dosahují délky 91 - 94 cm, jeden má 154 cm a nejdelší dokonce 177 cm. Cena těchto klů by se na asijském trhu mohla vyšplhat na 1 mil. Kč, na čínském trhu kvůli vysoké poptávce dokonce na dvojnásobek, tedy 2 mil. Kč.

Veškeré kly byly cestujícímu příkazem zabaveny a staly se tak majetkem státu. O jejich dalším osudu bude rozhodovat Ministerstvo životního prostředí.

Sloni byli v roce 1989 zařazeni do seznamu CITES I (úmluvy o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin), čímž byl obchod se slonovinou víceméně celosvětově zakázán. Keňa v té době demonstrativně spálila veškeré zásoby zabavené slonoviny. Zákaz obchodu se však podařilo udržet pouze 10 let. Pak kvůli tlaku některých zemí na uvolnění obchodu byly v roce 1997 některé populace slonů přeřazeny do slabší kategorie ochrany - do CITES II. Od r. 2005 obchod se slonovinou znovu dramaticky narůstá a vrátil se již na úroveň před rokem 1988.

Tento případ je dále šetřen jako podezření z trestného činu neoprávněného zacházení s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.

Jana Rambousková

Odd. zahraničních vztahů a komunikace s veřejností

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů