Čtvrtek, 28. března 2024

Návrh zákona o dětských skupinách ohrožuje desítky lesních mateřských školek, zelení požadují změnu

Návrh zákona o dětských skupinách ohrožuje desítky lesních mateřských školek, zelení požadují změnu

Dnes, ve středu 18. června Poslanecká sněmovna rozhodne o návrhu zákona o dětských skupinách, jehož původní znění ohrožuje fungování desítky lesních školek a rodinných center. Strana zelených (SZ) je chce zachovat a podporuje proto pozměňovací návrh sněmovní Komise pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny.

V původně navrženém zákoně je mimo jiné zahrnuta plošná povinnost registrace dětské skupiny pro všechny stávající služby pravidelné péče o dítě mimo vzdělávací systém, tedy například i lesní školky.

"Přijetí návrhu v předložené podobě by znamenalo zánik desítek zavedených organizací, mimo jiné lesních školek nebo rodinných center, jejichž provozní podmínky jsou jiné než u dětských skupin. Podporujeme pozměňovací návrh Stálé komise pro rodinu, rovné příležitosti a národností menšiny, který je postaven na principu volitelné registrace služby péče o dítě k získání oprávnění poskytovat ji jakožto dětská skupina," uvádí Jana Drápalová, 1. místopředsedkyně zelených.

Nevládní organizace jako je Asociace lesních mateřských škol či Liga otevřených mužů upozorňují, že služba péče o dítě v dětské skupině by v případě přijetí této změny byla registrováním jasně odlišena od jiných zařízení a měla by nárok na zákonem určené daňové úlevy. Nadále by však mohly existovat jiné neregistrované formy péče o děti fungující podle současných obecně platných předpisů.

"Dětské skupiny chápeme jako důležitý doplněk k síti veřejně zřizovaných školek. Obcemi provozované školky tvoří základ veřejné služby. Jen v loňském roce bylo v Česku kvůli nedostatku kapacit zamítnuto více než 50 000 žádostí o umístění dítěte ve školce. Zelení dlouhodobě prosazují, aby každé dítě mělo na místo ve školce nárok," uvádí Lucia Zachariášová, expertka zelených na rovné příležitosti.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů