Sobota, 20. dubna 2024

RozVerky Ekologického institutu Veronica

RozVerky Ekologického institutu Veronica

Evropa letos sčítá čápy - podělte se o svá pozorování!

Letos se v celé Evropě sčítají hnízdící čápi. Když toto mezinárodní sčítání v roce 1934 začalo, vyřešil u nás jejich sčítání Karel Plachetka geniálně - přes četnické stanice, které byly téměř v každé obci. Díky tomu máme u nás kvalitní základ znalostí o rozšíření a početnosti čápů bílých. Čápi bílí hnízdí na viditelných místech, převážně přímo v obcích, víme o nich celkem přesně, kolik jich u nás je, že v průběhu 20. století se počty hnízdících párů zvyšovaly, hnízdění se posouvalo do vyšších nadmořských výšek, ve kterých letech vyvádí více a kdy méně mláďat. Chcete-li přispět ke sčítání čápů bílých i vy, kontaktujte Českou společnost ornitologickou nebo nás, rádi vám podáme potřebné informace.
Více informací naleznete zde.

Evropa letos sčítá čápy - podělte se o svá pozorování!

Ekologická poradna - umožněte ptákům prosklená místa vidět

Statisíce ptáků ročně zahyne v ČR z důvodů nárazu do prosklených ploch. Ptáci naráží do skleněných ploch na rodinných domcích, panelových domech, školách, administrativních budovách, kůlnách, sklenících... Přitom lze těmto smrtelným kolizím jednoduše zabránit. Způsobů je hned několik - UV nálepky, průsvitné pásky, krmítka, siluety dravců. Podrobnosti naleznete v odpovědi ekoporadny.
Více informací naleznete zde.

Ekotipy - cestujeme společně

Každý obyvatel České republiky potřebuje pro svůj pohodlný život téměř 6 gha globální biokapacity ročně. Dominantní složkou této ekologické stopy je uhlíková stopa, která úzce souvisí s osobní dopravou. Ekoporadkyně Johanka proto na krátké vzdálenosti chodí pěšky nebo jezdí na kole. Pro delší trasy volí hromadnou dopravu. A když se vydá do nejzapadlejších končin, alespoň si do auta vyhledá spolucestující. Zkuste to také.
Více informací naleznete zde.

Hledáme ekoporadkyni nebo ekoporadce

Ekologický institut Veronica vyhlašuje do 30. 6. výběrové řízení na pozici ekoporadce/ekoporadkyně pro pracoviště v centru Brna. Nabízíme smysluplnou práci v zavedené ekologické organizaci sestávající z řešení ekoporadenských dotazů, komunikace s občany, realizace drobných projektů souvisejících s ochranou životního prostředí, organizace akcí a seminářů. Další podrobnosti včetně kontaktů najdete na našich webových stránkách.
Více informací naleznete zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů