Pátek, 19. dubna 2024

Výsledky veřejné konzultace k Zelenému akčnímu plánu pro malé a střední podniky

Výsledky veřejné konzultace k Zelenému akčnímu plánu pro malé a střední podniky

EK zveřejnila výsledky veřejné konzultace k Zelenému akčnímu plánu pro malé a střední podniky. Výsledky budou využity k definování činností zaměřených na podporu účinného využívání zdrojů v malých a středních podnicích.

Konzultace poskytla Komisi zpětnou vazbu o tom, co malé a střední podniky považují za nejúčinnější opatření, která jim mohou pomoci plnit environmentální výzvy v jejich podnikání. Zelený akční plán, nastiňuje malým a středním podnikům opatření, kde mohou rozvíjet svůj potenciál - zlepšením v oblasti účinného využívání zdrojů, jež povede ke zlepšení konkurenceschopnosti.

Do konzultace přispělo 175 respondentů, přičemž 75 % z nich byly malé a střední podniky. Výsledky ukazují, že malé a střední podniky nemají informace o možných nástrojích zlepšení účinnosti využívání zdrojů a jejich nákladové efektivnosti. Většina respondentů se nesnažila odhadnout investiční náklady s cílem zlepšit jejich účinnost využívání zdrojů, protože je to nikdy nenapadlo (35,43 %) nebo si mysleli, že je příliš složité (30,29 %); ve 21,14 % respondenti zrealizovali opatření sami. Pouze málo z nich využilo pomoc odborníků (8,57 %). Dále byla zdůrazněna důležitost budování partnerství a sdílení znalostí v oblasti zvýšení účinnosti zdrojů.

Více informací na europa.eu - "SMEs: feedback on Green Action Plan" (pouze anglicky).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů