Čtvrtek, 28. března 2024

Turecko: Zajímavá geotermální elektrárna Alasehir

Turecko: Zajímavá geotermální elektrárna Alasehir

Geotermální elektrárny jsou v povědomí naší veřejnosti spojovány především s Islandem. Je méně známo, že geotermální energie se pro výrobu elektřiny úspěšně využívá také například v Turecku, kde celkový instalovaný výkon těchto elektráren v současné době činí 300 MW. Vzhledem k rostoucí potřebě elektrické energie v zemi má vláda v plánu tento objem postupně zdvojnásobit. Důležitým krokem k tomuto cíli je výstavba geotermální elektrárny Alasehir, pro niž na začátku ledna 2014 uzavřela výrobní společnost Toshiba smlouvu na dodávku klíčové technologie, zejména turbín, generátorů a kondenzátorů, s jejím provozovatelem, energetickou společností Zorlu Enerji, která je součástí skupiny Zorlu Energy Group.

Elektrárna Alasehir se, podobně jako většina tureckých geotermálních elektráren, nachází na západě Turecka, v provincii Manisa. Její instalovaný výkon bude 40 MW. Na jeho dosažení se podílejí dva energetické systémy:

Prvním je 30MW systém výroby elektřiny prostřednictvím parní turbíny používající tryskající páru (tzv. "blesková výroba páry"). Tento systém využívá skutečnost, že horká voda se zde v podzemní vodonosné vrstvě nachází pod vysokým tlakem, který zvyšuje její bod varu nad 100 °C. Takto stlačená přichází do separátoru, kde její tlak okamžitě poklesne a voda začne vřít, čímž vzniká pára pro turbínu pohánějící generátor.

Druhým je 10MW systém výroby s binárním, čili dvojitým cyklem. Voda, která již není dostatečně horká, aby z ní byl dostatek páry pro turbínu, zde ve výměníku předává svoje teplo kapalině o nižším bodu varu, například čpavku nebo stlačenému plynu. Ten pak při své expanzi pohání vlastní turbogenerátor, poté kondenzuje a je čerpán zpět do výměníku. Při pohonu turbíny je využíván tzv. Rankinův organický cyklus.

Dodávka technologie pro elektrárnu Alasehir se předpokládá v říjnu letošního roku a její plný provoz v roce 2015.

ZDROJ: www.proelektrotechniky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů