Pátek, 19. dubna 2024

Newsletter Chytrá energie - červen 2015

Newsletter Chytrá energie - červen 2015

Energetická chudoba: výzva k řešení

Energetická chudoba je ve světě spojena především s chybějícím přístupem k elektřině a vhodným zdrojům vytápění. Téma energetické chudoby se ale stalo předmětem diskusí i v Evropě, kde je spojena především se situací, kdy si domácnosti nemohou dovolit adekvátně vytápět byty, účty za energie nepřiměřeně zatěžují jejich rozpočty a jejich byty mají velké energetické ztráty.

Čtěte dál

Vládní jaderný plán: zapomeňte na levnou elektřinu

Národní akční plán pro rozvoj jaderné energetiky v ČR, který 3. června schválila vláda, počítá s přípravou čtyř nových reaktorů - po dvou v Dukovanech a v Temelíně. Po schválení aktualizace Státní energetické koncepce jde o zásadní materiál, který by měl připravit cestu k výstavbě dalších jaderných zdrojů v ČR. Kritickým problémem, jehož řešení vláda odsouvá do budoucna, je zajištění smysluplné ekonomiky projektu. Podle AliES, Calla a Hnutí DUHA tak jaderný plán vtáhne budoucí vládu v roce 2025 do jaderné pasti, neboť právě na ní by mělo zůstat rozhodnutí o pokračování projektu či jeho finanční podpoře z veřejných zdrojů.

Čtěte dál

Spotřeba uhlí klesá, je potřeba prolomit těžební limity

Ministerstvo průmyslu si zadalo studii, která by měla pomoc odpověď na otázku, zda česká energetika bude potřebovat hnědé uhlí uložené za územními limity těžby. Studii vypracovala společnost VUPEK - ECONOMY, spol. s r.o. Se zadáním se vyrovnala šalamounsky, podle prognózy bude spotřeba uhlí klesat, přesto je potřeba otevřít nové plochy povrchových lomů za ekologickými limity. Studie sklidila řadu kritiky nejen od nevládních organizací, ale i ze strany velkých odběratelů - Teplárenského sdružení nebo skupiny ČEZ.

Čtěte dál

OZE v rakouském Villachu

Kombinace opatření týkajících se energetické účinnosti a další rozvoj obnovitelných zdrojů energie byly klíčovým prvkem energetické strategie Villachu po více než 20 let. Jako druhé největší město v Korutanech s 60 tisíci obyvateli integroval Villach jiné a "mladší" zdroje udržitelné energie kromě vynikající základny vodní energie pocházející z Drávy a dalších menších řek. Díky tomu jsou v roce 2014 všechny domácnosti města zásobovány elektřinou z obnovitelných zdrojů a 80% dálkově dodávaného tepla pochází z biomasy a termální energie.

Čtěte dál

Solární elektřina pohání vlaky

Rakouské spolkové železnice (ÖBB) uvedly v dubnu do provozu solární elektrárnu, která dodává proud přímo do trolejové sítě. Elektrárna se nachází na dvouhektarovém drážním pozemku ve Wilfleinsdorfu nedaleko okresního města Bruck an der Leitha, 40 km východně od Vídně v bezprostřední blízkosti železničního koridoru Vídeň - Budapešť. O převod vyrobené elektřiny na drážní parametry 16,7 Hz a 110 kV se stará 95 střídačů. Tím odpadají přenosové ztráty, jakož i síťové a další poplatky. 7 tisíc solárních panelů vyrobí ročně 1100 MWh elektřiny, což zhruba odpovídá provozu 200 vlaků mezi Vídní a Salzburgem.

Čtěte dál

Pauza v oteplování zůstává irelevantní

V časopise Science začátkem června vyšla studie týmu klimatologů pod vedením T. Karla, která ,,upravila" série dat o globální teplotě z amerického institutu NOAA. Dosavadní výstupy NOAA se objevily například v poslední zprávě Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) a pochybovači o průběhu a vážnosti globálních změn klimatu je s oblibou uváděli jako důkaz, že si oteplování planety udělalo v posledních více než deseti letech pauzu.

Čtěte dál
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů