Pátek, 29. března 2024

Nový trend: V Česku se objevují první systémová řešení, která kombinují elektrárny se špičkovými bateriemi

Je to překvapivé, ale v České republice se letos začínají objevovat první hybridní fotovoltaické elektrárny (HFVE), které propojují fotovoltaické panely s uskladněním v bateriích.

Nový trend: V Česku se objevují první systémová řešení, která kombinují elektrárny se špičkovými bateriemi

Podle expertů právě HFVE umožní maximální využití vyrobené elektřiny z fotovoltaických elektráren až 80% pokrytí dodávek elektřiny pro vlastní spotřebu v domácnostech.

NWT

Tyto systémy vznikají zcela bez dotací na rozdíl od našich sousedů v Německu, kde se loni instalovalo více než 20 000 podobných instalací díky štědrým dotacím, které pokrývají 30 % investičních nákladů na baterie.

Kombinace špičkových technologií

NWTK průkopníkům instalací HFVE patří rovněž společnost NWT, která nedávno dokončila v Kroměříži první systém v České republice. Tato HFVE kombinuje léty prověřenou kvalitu fotovoltaických elektráren od NWT s technologiemi firem Fronius (Rakousko) a SONY (Japonsko).

Jedná se o FHVE se střídačem, který dokáže řídit tok elektrické energie v typickém třírázovém rozvodu rodinného domu s využitím LiFePo4 baterií s velmi dlouhou garantovatnou životností.

"Po několika letech stagnace v oblasti fotovoltaických technologií jsme na český trh uvedli produkt, který je skutečně unikátním a zároveň plně funkčním systémovým řešením. Jsme rádi, že si držíme poziici technologického lídra," uvádí Jakub Mráček, ředitel divize Energo.

Řešení pro energetickou soběstačnost

Kombinace klasické fotovoltaické elektrárny s bateriemi SONY a měničem Fronius je přelomové ze dvou hlavních důvodů. Za prvé, střídač je třífázový a dokáže v každém okamžiku vyhodnotit, jak energii v domě distribuovat.

Zda je dostatek elektřiny z panelů pro vlastní spotřebu domu, pro nabíjení, či zda je naopak potřeba energii z baterií čerpat, případně potřebné watty získat z distribuční soustavy. Vše je automatické, bez nutnosti zásahu obsluhy s důrazem na maximalizaci nezávislosti na distribuční síti.

Za druhé, tento typ baterií vyrábí SONY vyrábí již řadu let a v současnosti na ně výrobce poskytuje záruku 8000 cyklů, kdy po této době (která odpovídá cca 20ti letům provozu) neklesne využitelná kapacita o více, než 20%. Oba tyto aspekty jsou důvodem, proč je zmíněné řešení nejlepší na trhu.

"Systém, který jsme dodali našemu zákazníkovi v Kroměříži, je složen fotovoltaických panelů značky WINAICO o špičkovém výkonu 8 kWp, třífázového 5 kWp měniče Fronius a bateriového bloku o kapacitě 9 kWh. Baterie je možno do dvou let od spuštění rozšířit až na 12 kWh, informoval projektový manažer zakázky Libor Javora.

Zajištění dodávek i v případě blackoutu

NWT"V praxi je to dostatek energie na 1-2 dny provozu běžného rodinného domu", dodal Javora. V reálném provozu je tedy možno během velké části roku a při běžných světelných podmínkách zcela minimalizovat odběr elektrické energie z distribuční sítě. Celé řešení navíc dokáže do objektu dodávat elektrickou energii i v případě výpadku distribuční sítě (tzv. Blackout)

Po HFVE se v současné době velice rychlým tempem zvyšuje poptávka. Jak budou klesat ceny baterií, začne realizací přibývat. NWT chce být i nadále spolehlivým dodavatelem a průvodcem zákazníků světem nových technologií.

Odborníci z NWT jsou k dispozici zákazníkům pro nezávazné konzultace. Součástí každé nabídky fotovoltaické elektrárny nebo tepleného čerpadla (případně kombinace systémů) je ekonomická analýza a výpočet návratnosti daného řešení.

O společnosti NWT

Již více než 20 let společnost NWT a.s. přináší svým zákazníkům "New World Technologies". NWT je skupinou technologických firem s novou centrálou ve Zlíně a pobočkami na Slovensku a Velké Británii. Zaměstnává téměř 250 pracovníků v oborech IT, telekomunikace, obnovitelné zdroje energie, biotechnologie a stavebnictví.


Zdroj: SolarniNovinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů