Čtvrtek, 28. března 2024

Zelené = kvalitní. Češi mají rádi šetrné kanceláře

Energetická efektivita, udržitelná lokalita, hospodaření s pitnou vodou, šetrnost stavebních materiálů a kvalita vnitřního prostředí. To jsou nejdůležitější kritéria šetrnosti budov k životnímu prostředí...

Zelené = kvalitní. Češi mají rádi šetrné kanceláře

Kdo dnes staví kancelářskou budovu, staví ji "zelenou". Použít v novém administrativním komplexu technologie, které šetří životní prostředí a především náklady na provoz, je dnes už samozřejmost. Developeři totiž vědí, že je nájemci budou požadovat.

"Zelené technologie se staly v posledních letech nejen trendem, ale i standardem. Všichni developeři je zapracovávají do svých projektů, většina z nich své budovy i certifikuje," říká Radka Novak, partnerka a vedoucí kancelářského týmu konzultantské firmy Cushman & Wakefield.

Mezinárodní certifikáty jsou jakýmsi vysvědčením o šetrnosti budov k životnímu prostředí. Jsou dobrovolné, a ačkoliv jejich vyřízení něco stojí, většina nově stavěných velkých kancelářských budov v Česku je má. Nejrozšířenější jsou zde britský systém hodnocení BREEAM a americký LEED. Nezávislí odborníci podle jejich kritérií hodnotí, kolik budova spotřebuje pro svůj provoz energie, vody, dále udržitelnost lokality, v níž se budova nachází, výběr materiálů při výstavbě, ale i kvalitu vnitřního prostředí.

V tuzemsku je aktuálně na seznamu budov s označením LEED celkem 58 nemovitostí, v případě BREEAM jich je 90. Převažují administrativní budovy, ale objevují se mezi nimi i obchodní centra, logistické haly či výrobní závod. "Česko se v rámci střední a východní Evropy stále drží na špici v počtu certifikovaných budov," říká Simona Kalvoda, výkonná ředitelka České rady pro šetrné budovy. Počet budov s jedním ze zmíněných dvou mezinárodních certifikátů je sice v Polsku oproti tuzemsku trojnásobný, ale Polsko je nesrovnatelně větší trh. Při srovnání podílu budov s nejvyšším hodnocením na jejich celkovém počtu navíc Česko vede před Polskem, Maďarskem i Slovenskem.

V systému LEED se budovy rozdělují podle počtu dosažených bodů do čtyř úrovní: tou nejvyšší je Platinum, následuje Gold, Silver a naopak nejnižší úrovní je Certified. Podobně se hodnotí budovy v systému BREEAM, který však rozlišuje šest úrovní.

Realitní poradci se shodují, že "zelené" kanceláře firmy považují za kvalitnější. Podle Radky Novak se nájemci zajímají o úspory velmi detailně. Některé velké zahraniční firmy mající CSR programy, tedy ty společensky odpovědné, chtějí, aby jejich fungování zanechalo co nejmenší negativní stopu na životním prostředí. A proto si vybírají pouze certifikované budovy.

"Mezi hlavní kritéria patří využití dešťové vody na zalévání a splachování, špičková izolace fasády a střechy včetně důmyslných způsobů zastínění, rekuperace vzduchu, minimalizace spotřeby energie a tvorby oxidu uhličitého při provozu budovy, automatická klimatizace a osvětlení závislé na tom, kolik lidí v kanceláři pracuje," podotýká konzultantka Novak. "V poslední době se zásadně zvyšují požadavky na zázemí pro cyklisty a navyšuje se i počet nabíjecích stanic pro elektromobily," dodává.

ČSOB chce ještě víc

Centrála banky ČSOB v pražských Radlicích z roku 2007 je vůbec první budovou, která u nás získala mezinárodní certifikaci - konkrétně LEED Gold. Na střeše se rozprostírá zahrada se vzrostlými stromy, záhony a keři. Veškerá dešťová voda ze střech se jímá a následně používá pro závlahu střešní zahrady. V noci v budově probíhá řízené provětrávání, kdy se během chladnější noci využívá schopnost akumulace chladu v betonové konstrukci. Ohřev vody pro gastroprovoz dále využívá rekuperované odpadní teplo z chladicích zařízení gastroprovozu, takže opět šetří energie.

ČSOB se rozrůstá, a proto si na sousedním pozemku postaví další budovu. A ta bude podle odborníků technologicky ještě propracovanější - cílí na nejvyšší známku LEED Platinum. Střechu budovy opět v plném rozsahu pokryje zeleň. Vytápění i chlazení zajistí tepelná čerpadla využívající geotermální energii z vrtů, což umožní zásadně redukovat závislost na vnějších energetických zdrojích, například plynu. A ještě něco: "Snad jako první velká kancelářská budova v Česku bude čistě na aktivovaných betonech," říká Petr Vogel ze společnosti EkoWatt, jež pro banku zajišťuje certifikaci budovy. To je podle něj vysoce účinný systém předávky tepla a chladu, který se hojně využívá třeba v Německu.

Velký důraz klade ČSOB na vnitřní prostředí. "Budova bude ,chytře' řízena, se snímáním mnoha parametrů komfortu vnitřního prostředí jako teplota, vlhkost nebo oxid uhličitý," popisuje Zora Křičková, výkonná ředitelka útvaru Facilities management ČSOB. Výsledky se budou následně vyhodnocovat z hlediska spotřeby energie.

"Je tam plno alternativních prostorů pro práci. Člověk se může kdykoli sebrat od stolu a sednout si do kavárny, klubu, atria nebo třeba na střechu," popisuje další přednosti stavby Petr Vogel. Všechny střechy jsou podle Křičkové projektovány jako pobytové zahrady z rostlin a stromů typických pro přirozenou flóru v lokalitě. Banka myslí také na cyklisty, kteří budou mít podle Vogela "luxusní příjezdovou rampu" a v garážích stání asi pro sto jízdních kol.

Světelné znečištění se počítá

Za nejzelenější kancelářskou budovu v tuzemsku, alespoň dle počtu bodů v systému LEED, je považováno sídlo pojišťoven Kooperativa a ČPP v Praze. Stavba s názvem Main Point Karlín získala v roce 2011 jako první v Česku LEED Platinum. Z pohledu úspor energií experti vyzdvihují její obvodový plášť s vertikálními sklobetonovými pilastry, jež fungují jako slunolamy, dále chlazení budovy využívající vodu z Vltavy.

Ekologické body lze sbírat i za minimalizaci světelného znečištění, což je případ administrativní budovy AFI Vokovice. Tu navrhl ateliér DaM, který projektoval i Main Point Karlín. "Když máte na pozemcích lampy nebo jiný typ osvětlení, musíte je nasměrovat tak, aby rušivé světlo nedopadalo mimo vaše pozemky," přibližuje Glyn Evans, ředitel projektového a developerského poradenství ve firmě JLL pro střední a východní Evropu. Velká města jsou v noci přesvícená a rušivé světlo má negativní vliv především na hmyz a ptáky.

Zelená střecha na budově, se kterou počítá i projekt AFI Vokovice, má přednosti hlavně v parném létě, kdy ochlazuje stavbu a zvlhčuje okolní vzduch. A když prší, tak zase absorbuje vodu, a ta tak zbytečně neodtéká kanály. Tyto ekologické aspekty, jak podotýká Evans, české normy neřeší. Ani například dostupnost budovy hromadnou dopravou. "Postavíte-li vysoce efektivní budovu v místě, kde není veřejná doprava, škodíte životnímu prostředí, protože nájemci budou muset jezdit do práce autem," říká Evans. On sám dojíždí do práce vlakem z předměstí Prahy.

Úspěch v Brně

Hvězdou mezi kancelářemi je rovněž brněnská Spielberk Tower: 85 metrů vysoká stavba developera CTP je v Česku zatím jediná, jež získala nejvyšší stupeň BREEAM Outstanding. V roce 2013 se Spielberk Tower dokonce stala první kancelářskou budovou s touto certifikací mimo území Velké Británie, když v hodnocení posbírala 88,61 procenta. Například nejšetrnější kancelářská budova světa, The Edge v Amsterdamu, obdržela více než 98 procent při přísnějším hodnocení. Budovy v areálu byznysového centra Spielberk jsou rozestavěny kolem umělého jezera. Aby se pro závlahu zeleně a pro doplňování odparu vody z jezera nemusela používat pitná voda, byl vybudován vrt.

O prim už nikdo nepřipraví jinou pražskou kancelářskou budovu Qubix, jež v roce 2012 získala jako první rekonstruovaná stavba v Česku certifikaci LEED Platinum. Původní budovu navrhl renomovaný architekt Jan Štípek. Stavbu ze 70. let minulého století, jež se nachází poblíž stanice metra Vyšehrad, nechal zrekonstruovat Rakušany vlastněný developer S+B Plan & Bau Prag. Qubixu se podařilo dosáhnout na LEED Platinum hlavně díky tomu, že developer nechal namísto dvou stojanů na elektromobily postavit čtyři, a dále instalací solárních panelů na střeše budovy.

Rakušané nyní připravují další administrativní budovu s názvem Deco na pražské Pankráci a i ta se bude certifikovat. "Ekologické nastavení máme obdobné jako u Qubixu, ale u Deca se nám podaří asi jen LEED Gold. Qubix získal spoustu bodů za prostý fakt, že se jedná o rekonstrukci," říká ředitelka developmentu této společnosti Hana Šantrochová. Při rekonstrukci se totiž opětovně využil základní stavební materiál.

V Česku se staví i velké realitní projekty, které sice o žádný z certifikátů neusilují, ale přesto jsou ohleduplné k životnímu prostředí. To je případ Paláce Národní developera Sebre - převážně kancelářské budovy, která vzniká v centru Prahy. Jejím hlavním zdrojem tepla a chladu jsou zemní hlubinné vrty, což je v Česku poměrně neobvyklé.

"Tento zdroj je jedním z nejšetrnějších ke svému okolí. Produkuje nulové emise CO2 a hluku a také nepřispívá ke zvyšování teploty okolí v důsledku vypouštění tepla vyzářeného z chladicích jednotek do ovzduší," říká Jan Kubíček, manažer ve společnosti Sebre. "Technologie zemních vrtů představuje z pohledu investice jednu z nejdražších variant, ale uživatelům budov pak přináší úspory energií," upřesňuje. Nová budova bude celá prosklená, po jejím obvodu se potáhnou terasy s udržovanou zelení a zelená bude i střecha. Výhodou zeleně je, že pohlcuje sluneční záření.

"Je nutné si uvědomit, že to není jen vlastní návrh a stavba, ale také uživatelé a správa budovy, kteří ovlivňují, jak je budova úsporná nebo jaký je její dopad na ekologii," vysvětluje Jan Kubíček. Spotřeba energie narůstá například v momentě, kdy při běžící klimatizaci lidé otevírají okna, a pouštějí tak dovnitř horký vzduch. Součástí projektu Palác Národní je i rekonstrukce Schönkirchovského paláce. Architekt budovy se snaží recyklovat stavební materiály tím, že je zakomponovává do novostavby. Jako příklad uvádí Kubíček původní zasypané kamenné studny, které budou sloužit jako světlíky v nádvoří.

Postavit energeticky úspornou budovu nemusí být podle Radky Novak z Cushman & Wakefield o moc dražší než ji zhotovit standardními metodami. Důležité je zapracovat šetrné technologie už ve fázi architektonické studie. "U obchodních center, kde o standard ještě úplně nejde, je rozdíl ve stavebních nákladech do pěti procent," upřesňuje Novak.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů