Pátek, 29. března 2024

Vláda zítra projedná antifosilní zákon, který slíbila ve svém programu

Vláda zítra projedná antifosilní zákon, který slíbila ve svém programu

Zítřejší večerní (od 20:00) jednání vlády se může stát důležitým krokem k nastartování moderní chytré ekonomiky, oživení strojírenského průmyslu i stavebnictví, vzniku tisíců nových pracovních míst, poklesu znečištění i výdajů domácností. Ministři totiž projednají věcný záměr zákona o snižování závislosti na fosilních palivech (tzv. antifosilní zákon) [1].

Hnutí DUHA záměr zákona, který by snížil závislost ČR na dovozu ropy, plynu i uhelných dolech, vítá. Nová legislativa by pomohla vyčistit smog a snížit náš příspěvek ke globální změně klimatu.

Ekologická organizace však upozorňuje, že zvolený cíl pro rok 2050 - snížení závislosti na fosilních palivech o 80 procent oproti roku 1990 - není dostatečný. Naše země by měla snížit svoji současnou závislost a ne porovnávat se s dobou, kdy ještě fungovalo obstarožní a extrémně plýtvavé socialistické hospodářství. I v současnosti přitom máme čtvrtou nejhorší energetickou účinnost v EU, způsobenou plýtváním - nikoliv podílem průmyslu.

Vláda se bude zabývat i otázkou zda místo zákona - který slíbila v programovém prohlášení [2] - nemá od slibu ustoupit a vytvořit pouze koncepci. Zahraniční příklady i rigorózní právní analýzy [3] však dokazují, že složitou problematiku, která se týká namátkou energetiky, bydlení i dopravy, nelze řešit resortní koncepcí.

Obdobnou legislativu přijala před sedmi lety jako první stát Velká Británie. Od té doby se se ostrovní království zbavilo už pětiny své závislosti na fosilních palivech [4]. Celková spotřeba energie je o osmnáct procent nižší než době maxima v roce 2005 a současně i nižší než před padesáti lety. Minulý rok se pro Británii stal rekordním, když srazila spotřebu energie o 6,6 procent a spotřebu fosilních paliv o osm procent [5]. Zároveň ekonomika ostrovního království loni solidně rostla: o 2,8 procenta.

Do země se - díky místní poptávce - stěhují továrny vyrábějící větrné elektrárny či úsporná auta. Od přijetí zákona se začala zvyšovat energetická efektivita domácností a dokonce se podařilo i snížit závislost dopravy na ropě [6]. Svaz britského průmyslu i odbory si existenci zákona pochvalují.

Zákony pro snížení spotřeby fosilních paliv přijali loni také v Dánsku, Finsku a Francii [7] a v minulých letech vznikly rovněž ve Švédsku, Rakousku či nejprůmyslovějším německém regionu Severním Porýní-Vestfálsku [8]. Podobná legislativa se připravuje i v Irsku a dalších státech.

Experti renomovaného Wuppertalského institut na základě podkladů oficiální vládní tzv. Pačesovy komise spočetli, že závislost ČR na fosilních palivech může do roku 2050 klesnout dokonce až o 88 procent [9].

Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:

,,Vláda bude zítra rozhodovat o tom, zda se připojíme k úspěšným evropským zemím a začneme snižovat nezdravou závislost na fosilních palivech, která tíží naši ekonomiku i peněženky a znečišťuje prostředí. Antifosilní zákon by rozhýbal nejen nová čistá odvětví s tisíci nových pracovních míst, ale pomohl by také tradičnímu strojírenství a stavebnictví. Vždyť jak by se bez stavebních firem zateplovaly domy a bez strojírenských podniků vyráběly vlaky pro rychlejší a pohodlnější veřejnou dopravu?"

,,Navržený cíl zákona je však potřeba zlepšit. Nemá cenu poměřovat budoucnost se socialistickým hospodářstvím roku 1990. Logické je stanovit si cíl oproti současnému stavu - ten přece potřebujeme vylepšit."

Kontakty:

Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí DUHA, telefon 723 559 495, email jiri.kozelouh@hnutiduha.cz

Jan Piňos, média a komunikace Hnutí DUHA, 731 465 279, jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů