Sobota, 20. dubna 2024

Díky boomu zelené energie zaznamenaly přečerpávací elektrárny loni rekordní výrobu

Díky boomu zelené energie zaznamenaly přečerpávací elektrárny loni rekordní výrobu

Trojice přečerpávacích vodních elektráren společnosti ČEZ a.s. (Dlouhé Stráně, Dalešice a Štěchovice) v loňském roce zvýšily meziročně své produkce elektrické energie o 2,4 procenta na rekordních 1,09 miliardy kilowatthodin (kWh) elektřiny. Rekord překonaly už počtvrté v řadě za sebou.

ČEZ


Pokrytí roční spotřeby téměř 440 000 domácností

Podobně jako v předchozích letech je příčinou zvýšené využívání přečerpávacích zdrojů při stabilizaci energetické soustavy ČR, která je často zatěžována produkcí ze zahraničních i domácích obtížně predikovatelných obnovitelných zdrojů. Současně se projevuje také vyšší úroveň obchodování s vyrobenou elektřinou v době denních cenových špiček.

Mezi přečerpávacími elektrárnami ČEZ loni měly nejvyšší produkci Dlouhé Stráně, které vyrobily 0,55 miliardy kWh. Následovaly Dalešice s 0,48 miliardy kWh a Štěchovice s 0,06 miliardy kWh. Produkce elektřiny všech tří přečerpávacích elektráren by stačila k pokrytí roční spotřeby téměř 440 000 domácností.

Co umí přečerpávací elektrárny?

Přečerpávací elektrárny slouží jako akumulátory elektrické energie. V energetické soustavě mají funkci jak při využití přebytku energie, která se pak používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, tak v období jejího nedostatku, kdy přečerpávací elektrárny energii naopak vyrábějí a prodávají za vyšší cenu.

Přečerpávací vodní elektrárny plní v elektrizační soustavě funkci statickou, dynamickou a kompenzační.

1. Statická funkce - v době přebytku elektrické energie v síti (především v noci) se voda čerpá z dolní nádrže do horní a ve špičkách, v době nedostatku elektřiny, se v turbínovém režimu vyrábí elektrická energie.

2. Dynamická funkce - poskytují pro soustavu podpůrnou službu jako rychle startující rezerva. Přečerpávací elektrárny jsou schopny najet na plný výkon během 1 -2 minut.

3. Kompenzační funkce - slouží k regulaci napětí v soustavě.

Zdroj: SolarniNovinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů