Čtvrtek, 28. března 2024

Prodej osobních elektromobilů v ČR loni stoupl o 36 procent

 Prodej osobních elektromobilů v ČR loni stoupl o 36 procent

Prodej nových osobních elektromobilů v Česku se v loňském roce zvýšil o 36 procent na 268 vozidel. V roce 2013 to přitom bylo jen 37 aut. Vyplývá to z dnešních údajů Svazu dovozců automobilů.

I přes významný nárůst prodeje tvoří vozy na elektrický pohon pouze 0,12 procenta z celkem loni prodaných 230.857 vozů. Loňský rok byl v prodeji nových aut rekordní, když meziročně prodej osobních aut vzrostl o pětinu.

Nejprodávanějším elektromobilem byl model i3 od BMW, kterých se loni prodalo 94. Na druhém místě skončil Volkswagen s 91 prodanými vozy. Firma nabízí na elektřinu mini vůz e-up! a také model Golf. Třetí Nissan bodoval hlavně s modelem Leaf a celkově prodal 60 elektromobilů.

Podle elektrárenské firmy ČEZ v Česku jezdí okolo 900 elektromobilů všech kategorií a do konce letošního roku by měl jejich počet překonat 1500. ČEZ provozuje v České republice 54 veřejných dobíjecích stanic.

Vedle malého počtu dobíjecích míst je překážkou většího rozvoje elektromobility i vyšší pořizovací cena elektromobilů proti vozům s konvenčním pohonem. Například e-up! stojí 619.900 Kč a klasický up! s benzinovým motorem začíná na 277.900 Kč.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů