Čtvrtek, 28. března 2024

287,5 milionu korun pro krajinu a na její schopnost zadržovat vodu

Naše krajina ztrácí svou přirozenou schopnost zadržovat vodu, a proto stoupá riziko každoročních povodní na jedné straně a období sucha v letních měsících na straně druhé...

287,5 milionu korun pro krajinu a na její schopnost zadržovat vodu

Na podporu této funkce krajiny vyhlašuje Ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Agentury ochrany přírody a krajiny ČR výzvu, jejíž alokace z evropských fondů ve výši 287,5 milionu korun je určena primárně právě na opatření k zadržování vody v krajině.

,,V době narůstajících extrémů počasí způsobených klimatickou změnou nabývá zadržování vody v krajině na významu. Loňský extrémní úbytek vody v ČR jen potvrdil, že vodní zdroje musíme důsledně chránit, a vláda již v červencovém materiálu z roku 2015 schválila souhrn opatření na ochranu vodních zdrojů. Toto je tedy další z našich investic do vzniku a obnovy mokřadů, obnovy krajinných prvků pro udržení vody v krajině či investic do systémů hospodaření s dešťovou vodou, které musíme realizovat," potvrzuje ministr Richard Brabec.

Mezi taková opatření zdaleka nepatří jen vodní prvky, jako malé vodní nádrže, tůně či mokřady, revitalizace a realizace přírodě blízkých koryt vodních toků nebo obnova korytotvorných procesů. Velice důležitou roli hraje i tzv. vegetační pokryv, tedy realizace travních pásů, průlehů, zakládání a obnova mezí a remízů, vytváření krajinné mozaiky, zlepšení stavu lesních porostů nebo zakládání a obnova územních systémů ekologické stability, biocenter a biokoridorů. Na tato a řadu dalších opatření (viz příloha) je určeno 80 % celkové alokace z této výzvy, tedy konkrétně 230 milionů korun.

Výzva je pro příjem žádostí otevřena od 8. 4. 2016 do 30. 6. 2016.

,,Doufám, že žadatelé mají v zásobě dostatek dobrých nápadů, aby se evropské peníze skutečně využily tak, aby pomohly naší přírodě a krajině. Zkušenosti z minulého programového období ukazují, že to jde [1]," vysvětluje František Pelc, ředitel AOPK ČR.

Plánované záměry jednotlivých projektů doporučujeme konzultovat na regionálních pracovištích AOPK ČR. Kontakty jsou zveřejněny na stránkách www.dotace.nature.cz. Pro své dotazy mohou žadatelé též využít e-mailovou schránku dotazy-PO4@nature.cz.

Žádosti o podporu se podávají elektronicky prostřednictvím portálu pro žadatele IS KP14+, který je součástí jednotného monitorovacího systému pro administraci evropských dotací MS2014+. Kvůli elektronickému podání žádosti a povinných příloh je nezbytné, aby žadatel disponoval elektronickým podpisem. Způsobilými žadateli jsou zejména obce, kraje, státní podniky, neziskové organizace a pouze fyzické osoby podnikajicí. Veškerá dokumentace k výzvám z OPŽP 2014-2020 je zveřejněna na webových stránkách programu www.opzp.cz.

Poznámky:
[1] Zajímavé projekty, které v minulých letech pomohly naší přírodě, shrnuje sborník z Konference Vybrané problémy ochrany přírody a krajiny a možnosti nápravy s využitím evropských a národních dotačních programů. Najdete jej na: www.ochranaprirody.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů