Čtvrtek, 28. března 2024

DOTEK získal ekoznačky - jako 1. v Krkonoších, jako 5. v celém Česku!

DOTEK získal ekoznačky - jako 1. v Krkonoších, jako 5. v celém Česku!

Šetrný dům DOTEK v Horním Maršově (a také Středisko EV sídlící v budově místní základní školy) se tak stal 1. zástupcem podobně certifikované služby turistického ubytování v Krkonoších, a teprve 5. (v případě české značky Ekologicky šetrná služba dokonce 3.!) v celé naší zemi.

Jsme hrdí, že oba turistické provozy spravované neziskovou organizací SEVER potvrdily svou ekologickou šetrnost a vytvořily tak podmínky pro opravdu šetrný turismus v Krkonoších. Tato oblast je extrémně navštěvovanou oblastí, zároveň však leží ve velmi cenném přírodním prostředí Krkonošského národního parku. Jejím hlavním problémem do budoucnosti se tak stává udržitelnost cestovního ruchu, neboť dopady sezónního pobytu takového množství lidí silně zatěžuje místní křehký ekosystém.

Turistická ubytovací zařízení oceněná evropskou značkou ,,The Flower" mají nižší spotřebu vody a energie; odpad produkovaný takovými zařízeními je pečlivě tříděn a (tam, kde je to možné) vhodným způsobem likvidován; používají především takové látky, které jsou v menší míře nebezpečné vůči životnímu prostředí; hostům jsou poskytovány informace týkající se ochrany životního prostředí; ručníky a ložní prádlo jsou vyměňovány pouze jednou či dvakrát týdně (pokud není častější výměna nezbytná); personál je vyškolen k co nejšetrnějšímu používání dezinfekčních látek; vypínání osvětlení a topení je regulováno automatickými systémy; personál je vyškolen, aby třídil a likvidoval nebezpečný odpad; zacházejí s odpadní vodou způsobem šetrným vůči životnímu prostředí.

Česká značka Ekologicky šetrná služba se uděluje za splnění podobných parametrů, tedy využívání obnovitelných zdrojů energie, vhodný výběr dodavatelů, kteří berou ohled na životní prostředí, důraz na úspory vody a elektrické energie, předcházení vzniku odpadů a používání ekologicky šetrných výrobků označených ekoznačkou.

Více informací najdete na stránkách poskytovatele těchto značení - české informační agentury životního prostředí www.cenia.cz nebo na stránkách evropské ekoznačky www.ecolabelindex.com.

A jak probíhala příprava na odborné audity v šetrném domu DOTEK? ,,Po ukončení rekonstrukce ekocentra DOTEK v létě 2013 nám bylo jasné, že se pokusíme získat ekoznačku. SEVER Horní Maršov provozuje také Středisko ekologické výchovy v budově ZŠ Horní Maršov. Žádost jsme tedy rozšířili i o tyto prostory," říká provozní domu DOTEK, osoba odpovědná za úspěšnou certifikaci, pan Pavel Vojtěch: ,,Nastalo rozhodování, zda zažádáme o ekoznačku českou, evropskou nebo o obě. Nakonec jsme se rozhodli pro obě. Samotná žádost obsahuje devadesát kritérií, z nichž 29 je povinných. U zbývajících jednašedesáti je nutno dosáhnout nejméně dvaceti bodů, což u nás znamenalo pokusit se splnit dalších sedmnáct kritérií v objektu DOTEK. Podobná situace nastala i se Střediskem v ZŠ. Vzhledem k velkému množství externích revizí a kontrol se schvalovací proces protáhl na necelé dva roky. Dnes máme ekoznačky schválené, podepsané a každý rok budeme jejich držení obhajovat," dodává Vojtěch.

Ekologicky šetrný dům DOTEK je sídlem neziskové organizace SEVER, která se věnuje již více jak 20 let ekologické výchově žáků i dospělých. V tomto roce se SEVER stal navíc i certifikovaným ekocentrem a může se tak chlubit prověřenými vzdělávacími programy i lektory. Více o certifikaci nahttp://www.certifikace-sev.cz/

Ekologicky šetrný dům DOTEK nabízí široké veřejnosti nejen služby turistického ubytování, ale i výborné lokální kuchyně nebo obchůdku s regionálními výrobky. V Infokoloniálu DOTEK získáte zajímavé informace o východních Krkonoších, tipy na zajímavé výlety Cesty na DOTEK nebo Programy na DOTEK s environmentální tematikou.

Ubytování v domě DOTEK je vhodné jak pro rodiny s dětmi, tak pro větší skupiny, které jedou do Krkonoš za odpočinkem, pracovním setkáním či školením nebo vzděláváním. Více z nabídky domu DOTEK najdete na stránkách organizace SEVER http://sever.ekologickavychova.cz/dotek/ubytovani-stravovani-pronajem/.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů