Pátek, 19. dubna 2024

Mýty a fakta o zlepšování recyklace v ČR

Reakce na informace MŽP o přípravě nového odpadového zákona

Mýty a fakta o zlepšování recyklace v ČR

Ministerstvo životního prostředí odmítá kritiku ekologických organizací a tvrdí, že cílem nově připravovaného zákona o odpadech je skutečně zvýšit recyklaci. Jaká je ale skutečnost?

Základním problémem je, že zákon má naplňovat cíle Plánu odpadového hospodářství ČR, který stanovuje jako cíl recyklaci ve výši pouze 38%. Zároveň sám nepřináší dostatek účinných opatření pro motivaci k třídění ale naopak ke spalování odpadů.

Plán odpadového hospodářství České republiky na léta 2004 až 2014 obsahoval závazný cíl recyklovat 50 % všech komunálních odpadů do roku 2010 [1]. Toho se nepodařilo dosáhnout, mimo jiné proto, že jej ignorovali a vědomě odmítali někteří vysocí úředníci MŽP. Ukázala to analýza Hnutí DUHA [2]. Česká republika tak nyní dosahuje jen 35 % recyklace všech komunálních odpadů [3], hodnotu pod evropským průměrem a daleko za nejlepšími zeměmi Evropy.

Ministr Richard Brabec (ANO) připravil nový desetiletý národní plán odpadového hospodářství, který vláda schválila 22. 12. 2014. Cíl pro recyklaci komunálních odpadů v novém Plánu však výrazně snížil, požaduje do roku 2020 závazně recyklovat jen 50 % plastů, papíru, skla a kovů z komunálních odpadů [4]. To ale v přepočtu jen 38 % všech komunálních odpadů. Cíl je tedy ve skutečnosti 38 % a nikoli 50 %.

Přitom prognóza samotného ministerstva říká, že v roce 2024 můžeme recyklovat až 60 % všech komunálních odpadů [5]. Závazný cíl je ovšem jen 38 %. MŽP proto nic nenamítalo, když kraje předkládaly své vlastní plány odpadového hospodářství, kde počítaly právě jen s tímto tak nízkým cílem recyklace všech komunálních odpadů v roce 2020 [6].

Úředníci MŽP ignorovali připomínky stovek občanů a řady neziskových organizací a nechali kraje stanovit nízké závazné cíle recyklace. Stalo se tak přesto, že stejní úředníci MŽP v téže době jednali v Bruselu o nových, pro členské státy závazných směrnicích, podle kterých bude ČR muset zvýšit recyklaci všech komunálních odpadů na 60 % do roku 2025 a 65 % do roku 2030. Tyto směrnice budou v ČR platné asi od roku 2019, přičemž nově připravovaný zákon o odpadech má platit od roku 2018.

Ekologické organizace nikdy nezpochybňovaly potřebu zvýšit nízký skládkovací poplatek, naopak po jeho zvýšení dlouhodobě volají. V souladu s návrhy Evropské komise požadují ekologické organizace také zavedení poplatku ze spalování neupravených směsných komunálních odpadů. S ohledem na výdaje obcí a domácností však Hnutí DUHA navrhuje zavedení recyklační slevy. Znamená, že obce s velmi nízkou produkcí směsných komunálních odpadů nebo s velmi vysokou mírou recyklace by dostaly část zvýšeného skládkovacího poplatku zpět. Toto opatření je ekonomickou motivací pro obce, aby výrazně zvýšily recyklaci a zlepšily recyklační služby pro domácnosti. Recyklační slevu požaduje zavést do zákona Úřad vlády premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) i Ministerstvo zemědělství ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Návrh zákona však žádnou přímou ekonomickou motivaci k recyklaci neobsahuje

Ekologické organizace dále varují před zavedením kritéria výhřevnosti pro zákaz skládkování. Ve všech zemích, které jej zavedly, to totiž vedlo k výrazně vyššímu spalování odpadů, k výstavbě nadbytečných kapacit spaloven a dovozu odpadů ze zahraničí. Namísto toho Hnutí DUHA navrhuje zákaz skládkování biologicky rozložitelných odpadů, které vede ke zvýšení kompostování a recyklace [7].

Ivo Kropáček, odpadový expert Hnutí DUHA, řekl:

"Stejní úředníci ministerstva životního prostředí, kteří před několika měsíci snížili závazný cíl recyklace pro všechny komunální odpady v plánu odpadového hospodářství, najednou tvrdí, že chtějí zvýšit recyklaci. Do nového odpadového zákona, který připravují, nyní odmítají napsat konkrétní ekonomickou motivaci pro zvýšení recyklace - recyklační slevu. Prosazují ji nejen ekologické organizace, ale také úřad vlády a ministerstvo zemědělství."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů