Pátek, 29. března 2024

Pardubický kraj nechá zhodnotit rizika dvou znečištěných lokalit

 Pardubický kraj nechá zhodnotit rizika dvou znečištěných lokalit

Pardubický kraj si nechá zpracovat analýzy rizik pro staré ekologické zátěže v Brněnci na Svitavsku a v Králíkách na Orlickoústecku. Expertizy určí, zda je nutné kontaminované lokality urychleně vyčistit. Kdo bude sanační práce platit, zatím není jasné.

"Je nutné zjistit, jestli hrozí riziko kontaminace podzemních vod. Pokud se potvrdí havarijní stav a bude nutné lokality sanovat, měl by to zaplatit původce znečištění," řekl ČTK krajský radní zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil (ČSSD).

Pardubický kraj vloni získal dotaci na akutní sanaci areálu bývalé společnosti Vitka Brněnec. Zhruba za milion korun ji dokončil loni v prosinci. Za dva dny bylo odstraněno na 30 tun nebezpečných odpadů, které byly v nezabezpečeném průmyslovém závodě. Dosáhnout toho, aby majitel Vitky odpady odvezl, se nedařilo, firma je v likvidaci. Celkovou sanaci rozsáhlého areálu bude ale muset zřejmě zajistit stát. V podniku za druhé světové války Oskar Schindler zaměstnával židovské pracovníky převezené z Polska. Zachránil tak před smrtí přes 1000 lidí. Areál v únoru koupila v dražbě developerská firma.

V Králíkách zůstala stará ekologická zátěž po společnosti Eltes a dalších průmyslových podnicích. Znečištění ohrožuje nedaleký vodní tok. Podle Kroutila by na případných sanacích mohly spolupracovat místní radnice.

Pardubický kraj už musel řešit sanace několika velkých znečištění, jejichž původce už neexistuje nebo se jej nepodařilo prokázat, většinu peněz na ně získal od státu. V Boru u Skutče na Chrudimsku nechal zlikvidovat skládku průmyslových odmašťovadel a čisticích látek, v Hodoníně v témže okrese úložiště agrochemikálií. V Pardubicích dal vyčistit zamořený areál bývalé Tesly, u Vranové Lhoty na Svitavsku štolu bývalého dolu, která byla zavezena 270 tunami nebezpečného odpadu. Nákladné byly i sanace skládky u Lukavice na Chrudimsku a areálu bývalého podniku Transporta v Chrudimi.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů