Pátek, 29. března 2024

Zahradní slavnost s farmářským trhem - již tento víkend v Hostětíně

Zahradní slavnost s farmářským trhem - již tento víkend v Hostětíně

Nedělní odpoledne v přírodní zahradě Centra Veronica Hostětín bude patřit velkým i malým ,,zahradníkům", dospělým i rodinám s dětmi. Zahradní slavnost se zde bude konat již počtvrté. Letošní novinkou je malý farmářský trh, kde si můžete zakoupit výrobky od regionálních producentů. Velká oslava přírodního zahradničení je spojená s exkurzí, aktivitami pro děti, ochutnávkami a zahradním poradenstvím.

,,Na Zahradní slavnosti chceme návštěvníkům představit naši certifikovanou ukázkovou přírodní zahradu, přiblížit postupy šetrnější k přírodě, ale i motivovat k pěstování a zvyšování regionální produkce", říká o cílech akce Marie Křiváková, ředitelka Centra Veronica Hostětín a dodává: ,,Akce je pojatá jako oslava - to znamená, že se hosté budou i bavit. Máme připraveno netradiční občerstvení - nápoje a pomazánky z planých rostlin, děti se mohou těšit na naučnou stezku Brouka Pytlíka plnou různých úkolů a na řadu přírodních herních interaktivních prvků, které v zahradě máme. Mohou si také sbít ptačí budku nebo vyrobit škvoří domeček".

Novinkou na letošní Zahradní slavnosti je farmářský trh, který organizuje spolek Tradice Bílých Karpat a který představuje regionální pěstitele a zpracovatele potravin. Se zeleninou přijede Vít Janíček ze Šumic, sušené ovoce a bylinky přivezou Fryzelkovi z Vlachovic, bylinné sirupy vyrábí paní Marseničová z Bylnice. Návštěvníci si mohou zakoupit i výrobky se značkou Tradice Bílých Karpat - med od Beníčků z Bystřice pod Lopeníkem, biolády firmy Koldokol z Krhova, bylinné výtažky a zeleninové směsi Horňácké farmy, bylinkové čaje INEX z Bílých Karpat, perníčky paní Machalové z Pozlovic, víno a také sazeničky bylinek. Hlavním nápojem bude biomošt z Moštárny Hostětín a připraveny jsou i bio jehněčí klobásky z Farmy Rudimov.

Akce probíhá od 13 do 17 hodin.

Odborná exkurze přírodní zahradou se bude konat od 14 hodin. Při ní se návštěvníci seznámí s typickými prvky přírodních zahrad - bylinkovými záhony a spirálou, vyvýšenými záhony, sluneční pastí, prvky na podporu života v sadu (broukoviště, hadník, ježkovník aj.), ovocným sadem, kompostem i vodními prvky. Dozví se o životě v zahradě, kde se nepoužívají žádné chemikálie - umělá hnojiva, pesticidy, herbicidy, ba ani rašelina (jejíž těžbou se ničí vzácné biotopy) a kde se pro boj se škůdci využívají jejich přirození nepřátelé - ptáci, hmyz, plazi, ježci, žáby, netopýři. Důležitou součástí akce je i poradenství, či domluva o certifikaci zahrady a získání plakety ,,Přírodní zahrada", kterou uděluje Ekologický institut Veronica.

V 16 hodin se mohou zájemci vydat na exkurzi po hostětínských ekologických projektech.

Zatímco rodiče se mohou vzdělávat a inspirovat při exkurzích nebo individuálně prostřednictvím panelů naučné stezky v zahradě, jejich děti si mohou užívat hmatových, sluchových a čichových vjemů v zážitkové zahradě, kde je řada dřevěných interaktivních prvků - xylofon, hmatový chodníček, přírodní tkalcovský stav, zvukový mlýnek, ptačí panel ozvučený mp3 hlasy ptáků, stavbičky z vrbového proutí a také vodní prvky a potůček.

,,Přijeďte zažít příjemné odpoledne plné inspirace i zajímavých poznatků, prohlédnout si naše zahradní novinky, nakoupit od místních farmářů, dozvědět se něco nového nebo jen tak posedět pod stromy a potěšit se s přáteli. U nás si každý najde to ,,své", zve na akci Marie Křiváková.

Vstupné na akci je dobrovolné, na některé aktivity bude vybírán příspěvek na materiál. Výtěžek z dobrovolného vstupného bude určen na opravu historické roubené sušírny ovoce v sadu za moštárnou.

Více informací: hana.machu@veronica.cz, tel. 739 569 264

Informace o akci: http://hostetin.veronica.cz/zahradni-slavnost-s-farmarskym-trhem

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů