Pátek, 29. března 2024

Plzeňský kraj vyhlásí v červenci další kolo kotlíkových dotací

Plzeňský kraj vyhlásí v červenci další kolo kotlíkových dotací

Plzeňský kraj v červenci vyhlásí druhé kolo podávání žádostí o dotace na pořízení ekologického vytápění. Pro žadatele bude k dispozici na výměnu kotlů na tuhá paliva v rodinných domech zhruba 73 milionů korun. Původně se mělo druhé kolo vyhlašovat až na podzim, zájem lidí o dotace nakonec vedl vedení kraje k tomu, aby podávání dalších žádostí uspíšilo. Plzeňský kraj dostal na rozdělení mezi obyvatele 231 milionů korun, část dotací už lidé vyčerpali, řekl dnes ČTK hejtmanův náměstek Ivo Grüner (ČSSD).

Lidé mohou žádat o dotaci na výměnu neekologických kotlů za tepelná čerpadla, kotle na tuhá paliva, plynové kondenzační kotle a na instalace solárně-termických soustav pro přitápění nebo přípravu teplé vody.

První výzvu hejtmanství vyhlásilo letos 20. ledna a ukončilo 30. března. Lidé podali 1531 žádostí o dotace za 162 milionů korun. Do druhého kola nakonec zbylo 73 milionů, protože někteří žadatelé z prvního kola odstoupili nebo k podané elektronické žádosti nedoplnili potřebné náležitosti. Do konce roku 2018 by mělo být v kraji vyměněno nejméně 1540 kotlů na pevná paliva.

Představitele kraje těší, že poměrně velká část lidí žádá o dotace na nejekologičtější tepelná čerpadla. V prvním kole to bylo kolem třetiny žádostí, řekl vedoucí odboru životního prostředí krajského úřadu Martin Plíhal. Na tepelná čerpadla lze získat nejvyšší dotaci až 80 procent nákladů, pokud je dům ve vyjmenovaných oblastech s vyšším znečištěním, lze získat ještě o pět procentních bodů podpory více.

V Plzeňském kraji je asi 40.000 lokálních topenišť na tuhá paliva, které by si lidé měli i kvůli nové legislativě vyměnit. Další dotace by měly přijít i v následujících letech, dodal Grüner.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů